Dostupni linkovi

Američke sankcije kineskim tvrtkama zbog posla s iranskom brodskom tvrtkom


Kamion koji prevozi kontejnere Brodskih linija Islamske Republike Iran (IRISL) stiže u skladište na sjeveru Singapura, fotoarhiv

Sjedinjene Države izjavile su 19. listopada da su stavile na crnu listu dvojicu Kineza i šest kineskih organizacija zbog njihovih odnosa s iranskom brodarskom tvrtkom koju su Sjedinjene Države sankcionirale početkom ove godine.

Prethodno ciljana iranska tvrtka je Brodska linija Islamske Republike Iran (IRISL), rekao je američki State Department.

"Danas ponavljamo upozorenje dionicima širom svijeta: ako poslujete s IRISL-om, riskirate američke sankcije", rekao je u izjavi državni tajnik Mike Pompeo.

Pompeo je rekao da je međunarodna zajednica odavno prepoznala da iranski režim koristi IRISL i njegove podružnice za prijevoz osjetljivih predmeta namijenjenih za iranske balističko-raketne i vojne programe.

State Department imenovao je IRISL i njegovu podružnicu sa sjedištem u Šangaju E-Sail Shipping 8. lipnja i upozorio da je svaki dionik koji nastavi poslovati s IRISL-om ili E-Sailom u opasnosti od sankcija, rekao je Pompeo.

Od tada su IRISL i E-Sail, Reach Holding Group (Šangaj) i Brodske brodske linije dogovorili pristaništa za brodove IRISL-a u kineskim lukama. Reach Shipping Lines također je isporučio četiri velika broda za prijevoz kontejnera drugoj podružnici IRISL-a, rekao je State Department.

State Department je uvrstio Reach Holding Group (Šangaj) i Reach Shipping Lines među one koji su sankcionirani 19. listopada. Među ostalima su Delight Shipping, Gracious Shipping, Noble Shipping i Supreme Shipping.

Ciljani pojedinci su izvršni direktor i predsjednik Reach Holding Group (Šangaj).

Kao rezultat sankcija, imovina organizacija i pojedinaca koja potpada pod nadležnost SAD-a zamrzava se i američkim osobama.

Sankcije su najnovije nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da se jednostrano povuče iz iranskog Nuklearnog sporazuma iz 2015. godine prema kojem se Teheran obvezao ograničiti svoje nuklearne aktivnosti zauzvrat za oslobađanje od ekonomskih sankcija.

Trump je ustvrdio da dogovor nije otišao dovoljno daleko i rekao je da će ekonomski pritisak prisiliti Teheran da prekine svoj nuklearni program i prestane podržavati teroriste. Iran poriče razvijanje nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG