Dostupni linkovi

Rohani pozvao na osudu novih sankcija Teheranu


Predsjednik Irana Hasan Rohani ocijenio da je postupak SAD suprotan međunarodnom pravu i nehuman jer je preduzet u vrijeme pandemije virusa korona.
Predsjednik Irana Hasan Rohani ocijenio da je postupak SAD suprotan međunarodnom pravu i nehuman jer je preduzet u vrijeme pandemije virusa korona.

Predsjednik Irana Hasan Rohani pozvao je međunarodnu zajednicu da osudi odluku administracije predsjednika SAD Donalda Trampa da uvede sankcije iranskom finansijskom sektoru.

On je u razgovoru sa direktorom Centralne banke Irana Abdulnaserom Hematijem ocijenio da je postupak SAD suprotan međunarodnom pravu i nehuman jer je preduzet u vrijeme pandemije virusa korona.

"Odluku SAD bi trebalo da osude oni koji tvrde da podržavaju ljudska prava širom svijeta", istakao je Rohani.

Rohani je naglasio da nova odluka Vašingtona neće slomiti otpor Iranaca kao što to nisu učinile ni prethodne odluke Trampove administracije.

Hemati je izjavio da su američke sankcije stvorile prepreke za uvoz lijekova i hrane u Iran.

SAD su u četvrtak 8 oktobra uvele sankcije Iranu koje su pogodile 18 iranskih banaka koje do sada nisu bile meta novih sankcija Vašingtona.

Nove sankcije prekidaju veze Irana sa međunarodnim finansijskim sistemom, piše AP. Strane kompanije koje sarađuju sa sankcionisanim bankama dobile su rok od 45 dana da smanje obim rada, prije nego što i njima budu uvedene "sekundarne sankcije". Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif je nove američke sankcije nazvao nehumanim i zločinom protiv čovječnosti u vrijeme globalne krize.

XS
SM
MD
LG