Dostupni linkovi

U novembru presuda Suda u Strazburu o ubistvu gardista


Roditelji ubijenih gardista i aktivisti NVO "Žene u crnom" na Topčideru
Roditelji ubijenih gardista i aktivisti NVO "Žene u crnom" na Topčideru

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu objaviće 5. novembra presudu povodom tužbe protiv države Srbije koju je podnela porodica gardiste Dragana Jakovljevića, koji je sa gardistom Draženom Milovanovićem ubijen u kasarni Topčider u Beogradu, 5. oktobra 2004. godine.

Smrt gardista u Topčideru: Pitanja bez odgovora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:25:06 0:00

To je za RSE potvrdio advokat porodice Jakovljević, Predrag Savić, rekavši da se presuda odnosi na predmet koji je nastao na marginama glavnog predmeta u slučaju Topčider.

„Odnosi se na rešenja tadašnjih sudova, Okružnog suda u Beogradu i Prvog opštinskog suda u Beogradu, kojima je bivši vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić oslobođen od krivične odgovornosti zbog uvreda i kleveta koje je izneo u medijima na račun vojnika Dragana Jakovljevića“, rekao je Savić.

Porodice gardista: Po pravdu u Strazbur

On navodi da su tužbu podneli da bi ukazali na povredu Evropske konvencije o ljudskim pravima na pravično suđenje.


„Presuda, kakva god bude bila, je veliki uspeh jer se prvi put pruža pravna zaštita privatnim tužiocima u jednoj krivičnoj stvari“, ocenjuje Savić.


Bivši vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić vodio je vojnu istragu nakon stradanja gardista.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su 5. oktobra 2004. godine dok su bili na straži u krugu vojnog objekta Karaš u Topčideru u Beogradu.

Vojna istražna komisija zaključila je da su se vojnici poubijali međusobno tokom patrole dok je Nezavisna državna komisija utvrdila da su vojnici ubijeni i da je na njih pucao neko treći.


Slučaj 'Topčider': Još jedna potvrda da su gardisti ubijeni


Advokati porodica gardista Jakovljevića i Milovanovića podneli su početkom ove godine Evropskom sudu za ljudska prava predstavku zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda iz 2013. godine.

Ustavni sud Srbije je u januaru 2013. godine usvojio ustavne žalbe porodica i doneo odluku da je poginulim gardistima povređeno pravo na život, dok je istovremeno Višem javnom tužilaštvu i Višem sudu naloženo da preduzmu sve mere kako bi se pretkrivični postupak okončao u najkraćem roku.

Ni 16 godina od stradanja gardista Jakovljevića i Milovanovića nije utvrđeno ko je odgovoran za njihovu smrt.




XS
SM
MD
LG