Dostupni linkovi

Porodice gardista: Po pravdu u Strazbur


Sveće za nastradale gardiste u Beogradu
Sveće za nastradale gardiste u Beogradu

Porodice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su 5. oktobra 2004. godine poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru u Beogradu, gde su bili na straži, najavile su da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, odnosno da će, kako je to rekao otac stradalog Dragana, Janko Jakovljević, „pravdu potražiti van zemlje“.

Porodice već 14 godina bezuspešno pokušavaju da saznaju istinu o stradanju dva mladića, čija je smrt, prema prvobitnom nalazu vojne istrage, bila posledica ubistva i samoubistva, dok je nezavisna državna komisija utvrdila da ih je ubila treća osoba.

Janko Jakovljević je rekao da se nadaju da će sud u Strazburu „naterati organe u Srbiji da rade“.

Pravni zastupnik porodice, advokat Predrag Savić, podsetio je da je pred sudom u Strazburu već tužba protiv Srbije koju je podnela porodica ubijenog gardiste Jakovljević, a za koju je sporna presuda kojom je nekadašnji vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić oslobođen optužbe da je klevetama povredio ugled njihovog sina u vreme dok se vodila istraga o pogibiji gardista u Topčideru.

Smrt gardista u Topčideru: Struka ponovo potvrdila ubistvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Savić je istakao da su porodice i njihov pravni tim uspeli da dokažu da su gardisti ubijeni i da to, po njegovom mišljenju, potvrđuje i odluka Ustavnog suda iz 2013. godine, kojom je konstatovano da je porodicama stradalih gardista „povređeno pravo na pravično suđenje i pravo na život“.

Početkom decembra 2016. je medijima predstavljena i 3D forenzička analiza dogadjaja koja pokazuje da su gardisti ubijeni.

Advokat je podsetio i da je Vlada Srbije, 8. decembra 2016. godine, donelu odluku o formiranju komisije za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali da od tada, baš kao ni u godinama pre toga, nisu dobili nikakve odgovore.

Kako je naveo, javnost nije upoznata da li je komisija eventualno došla do novih podataka, pa čak ni da li se sastajala, dok je zastupnica porodica Olgica Batić rekla da zapravo, osim da je doneta odluka o formiranju komisije, drugih podataka ni nemaju.

Očevi stradalih gardista, Janko Jakovljević i Petar Milovanović, istakli su i da su do sada dobili mnogo obećanja, ali da je istina o smrti njihovih sinova ostala nepoznata. Petar Milovanović je rekao da ima utisak da taj slučaj „ne interesuje ni državu niti vojsku“.

Vlada pravi novu komisiju za ubijene gardiste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Roditelji Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, kažu i da imaju utisak da slučaj Topčider odlazi u zaborav i da se od 365 dana u godini o njima govori samo 5. oktobra.

Oni su i ove godine na ulazu u objekat Karaš upalili sveće, nakon čega su ušli unutra kako bi na mestu, na kome su njihova deca pre 14 godina pronađena mrtva, položili vence.

Ispred ulaza u objekat Karaš, aktivistkinje i aktivisti mirovne nevladine organizacija Žene u crnom su održale komemorativni skup u crnini i ćutanjem, a potom su u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda održale i protestnu akciju "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru".

Protestna akcija Žena u crnom u centru Beograda
Protestna akcija Žena u crnom u centru Beograda

XS
SM
MD
LG