Dostupni linkovi

Međusobne optužbe Azerbejdžana i Jermenije za sukobe


Azerbejdžan i Jermenija ponovo su u ponedeljak međusobno optužuju za napade u oblasti Nagorno-Karabah gde bi trebalo da bude na snazi novi "humanitarni prekid vatre".

To je drugi pokušaj organizovanja prekida vatre od početka sukoba 27. septembra, a u kojem je stradalao oko 700 ljudi. Prvo primirje pod okriljem Moskve uvedeno je 10. oktobra ali nije uopšte poštovano.

Separatističke jermenske vlasti u Nagorno-Karabahu tvrde da azerbejdžanske snage granatiraju njihove položaje na severu i jugu te oblasti u blizini takozvane „Linije dodira“ ustanovljene nakon primirja 1994.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su jermenske snage gađale njihove položaje u regijama Garanboj, Terter i Agdam, kao i oblast Agđebedin.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev optužio je jermenske separatističke snage da su "drsko" prekršile prekid vatre i ubijale civile gađajući stambene četvrti.

Za ponedeljak je predviđena sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon što je generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš pozvao obe strane da poštuju primirje.

U nedelju je komesar EU za spoljnu politiku Žozep Borelj pozvao šefove diplomatija Jermenije i Azerbejdžana da se njihove zemlje pridržavaju primirja.

Borbe "vode ka još većim stradanjima civila. Time se produbljuje sukob između država i društava i na taj način dodatno otežava zaceljenje rana," naveo je Borelj u saopštenju.

I šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ponovo pozvao na okončanje sukoba i "podsticanja ratoborne retorike" između dve strane.

Lavrov je označio kao "neprihvatljivo" nastavak sukoba i dodao da Rusija, Azerbejdžan i Jermenija rade na uspostavljanju mehanizma kontrole poštovanja prekida vatre.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Sporazum o prekidu vatre dogovoren je tokom vikenda nakon što je propao raniji dogovor postignut posredstvom Rusije i nisu obustavljene najteže borbe u toj oblasti od devedesetih godina prošlog veka.

Novi dogovor o prekidu vatre objavljen je nakon telefonskog razgovora ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova sa njegovim jermenskim i azerbejdžanskim kolegama.

Analitičari navode da neuspeh u obustavi borbi izaziva bojazan od humanitarne krize i dovodi do nove zategnutosti odnosa između Turske, koja podržava Azerbejdžan, i njenih saveznika u NATO-u koji traže obustavu borbe.

Rusija, koja ima sporazum o odbrani sa Jermenijom, mogla bi da bude uvučena u regionalni sukob.

Rusija, Francuska i SAD zajednički predsedavaju grupi iz Minska koja pokušava da reši sukob u Nagorno-Karabahu pod okriljem OEBS-a.

XS
SM
MD
LG