Dostupni linkovi

Jemenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za kršenje primirja


Timovi za spasavanje i spasavanje rade na mestu gde je raketa pogodila raketu Ganca, Azerbejdžan, rano ujutro 17. oktobra.

Jermenija i Azerbejdžan od nedelje ujutru iznose međusobne optužbe za kršenje primirja čiji je cilj da se zaustave borbe oko regije Nagorno-Karabah, samo nekoliko sati nakon što je prekid vatre stupio na snagu.

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane rekla je da je 18. oktobra rano ujutru „druga strana na njih otvorila raketnu i artiljerijsku vatru“. Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane optužilo je potom jermenske snage za artiljerijsko i minobacačko granatiranje duž linije koja deli zaraćene strane.

Ove optužbe su usledile nakon što su Jermenija i Azerbejdžan nekoliko sati ranije saopštili da su se dogovorili o novom prekidu vatre, objavljujući identične izjave na veb stranicama ministarstava spoljnih poslova dve zemlje, kasno u subotu 17. oktobra.

Zaustavljanje borbi zvanično je stupilo na snagu u ponoć, po lokalnom vremenu.

U izjavama od 17. oktobra dve strane su navele da je odluka o primirju doneta na osnovu izjava predsednika Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država ranije ovog meseca, koje predstavljaju zemlje kopredsedavajuće Minske grupe Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Ovo je drugi pokušaj primirja od ponovnog izbijanja sukoba dve strane oko regije Nagorno-Karabah, 27. septembra.

Prethodno primrije je trebalo da stupni na snagu 10. oktobra, ali su obe strane i tada iznosile međusobne optužbe o kršenju prekida vatre.

Borbe u Nagorno-Karabahu su najveća eskalacija nasilja u višedecenijskom sukobu oko regije, koja je međunarodno priznata kao azerbejdžanska teritorija, ali je pod kontrolom etničkih Jermena. Jermenske snage imaju kontrolu i nad sedam teritorija koje se nalaze do Nagorno-Karabaha.

Sukob između dvije zemlje izbio je 1988. godine uslijed zahtjeva etničkih Jermena za nezavisnošću Nagorno-Karabah regije u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Jermenijom u momentu kada se rušio Sovjetski savez.

Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine.

Prekid vatre dogovoren je 1994. godine čime su okončana krvoprolića koja su odnijela živote 30.000 ljudi. Više od milion ljudi je raseljeno. Azerbejdžanci su napustili Jermeniju, Nagorno-Karabah i pridružene teritorije, dok su Jermeni napustili svoje domove u Azerbejdžanu.

Od tada počinju decenije manjih, ali smrtonosnih sukoba duž linije kontakta i zajedničke granice.

XS
SM
MD
LG