Dostupni linkovi

GIK u Šapcu proglasio konačne rezultate lokalnih izbora i pobedu SNS-a


Ilustracija

Prema odluci Gradske izborne komisije (GIK) u Šapcu, Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je najviše glasova na lokalnim izborima održanim u tom gradu, saopšteno je 17. oktobra na zvaničnom sajtu grada Šapca.

Kako se navodi, GIK je usvojio izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za odbornike Grada Šapca, kao i odluku o dodeli odborničkih mandata.

U izveštaju GIK-a Šabac, datiranom na 17. oktobar, stoji da je prvo mesto zauzela izborna lista Aleksandar Vučić - Za našu decu, koja osvojila 37 mandata (48,3 odsto birača koji su glasali), druga je izborna lista dosadašnjeg gradonačelnika Nebojše Zelenovića – Šabac je naš sa 22 mandata (28,8 odsto birača koji su glasali), zatim slede izborna lista Jelena Milošević – Novi tim za Šabac sa sedam mandata, izborna lista Ruska stranka – Slobodan Nikolić, koja je osvojila jedan mandat, koliko su osvojile i liste Ujedinjena demokratska Srbija – Prilika i izborna lista dr Dejan Pavlović – Evropska zelena partija.

Izborni proces u Šapcu, gradu na oko 80 kilometara od Beograda, traje više od tri meseca od redovnih izbora u Srbiji održanih 21. juna 2020. Građani Šapca su na pet biračkih mesta u nedelju 3. oktobra po treći put glasali za odbornike za lokalni parlament.

Na konačne rezultate na ponovljenim izborima dugo se čekalo, zbog nesuglasica među članovima Gradske izborne komisije (GIK) koji dolaze iz različitih političkih stranaka.

Kako stoji u zvaničnom izveštaju, „zbog bitnih povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima“, nakon glasanja 21. juna, izbori u Šapcu su poništeni na prvim ponovljenim izborima 5. septembra na 27 od ukupno 100 biračkih mesta, a u drugom krugu koji je održan 3. oktobra poništeni su na pet birališta, kada je od 5.829 birača izašlo manje od polovine upisanih.

Nakon drugog kruga izbora, aktuelni gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv lica za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na ponovljenim lokalnim izborima 5. septembra na 27 biračkih mesta.

U međuvremenu i nakon trećeg kruga izbora na pet biračkih mesta, predsednik i 10 članova Gradske izborne komisije dali su ostavke, usled čega ne postoji kvorum za proglašenje konačnih rezultata izbora koji sada čekaju na rasplet situacije.

XS
SM
MD
LG