Dostupni linkovi

Srbija: 265 novozaraženih, dvoje preminulih


U protekla 24 časa u Srbiji je na korona virus pozitivno 265 osoba, a dve osobe su preminule, saopštila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ Darija Kisić Tepavčević u petak, 16. oktobra.

Hospitalizovano je 365 pacijenata, od kojih je 23 na respiratoru.

U protekla 24 časa testirano je 7.429 osoba.

Prema zvaničnim podacima, ukupan broj zaraženih od početka epidemije je 35.719, a ukupan broj preminulih je 772.

PRATITE:

Čak 40 odsto novoobolelih je trenutno u Beogradu. U Kragujevcu su zaražene 22 osobe, 11 u Nišu i Valjevu, 10 u Vranju.

Kisić Tepavčević je razjasnila i stav Kriznog štaba o nošenju maski:

„Kada je u pitanju nošenje maski, ono je obavezno u zatvorenim prostorima i na otvorenim prostorima ukoliko čekate u nekom redu i tamo gde je nemoguće držati distancu. Takođe, kada je u pitanju otvoreni prostor, stručna preporuka je da se maske nose i na otvorenom prostoru“, rekla je ona.

Na pitanje da objasni svoju današnju izjavu da će nošenje maski biti obavezno i na otvorenom, zamenica direktora Batuta je rekla da je operativni tim utvrdio da je nemoguće sve stanovnike kontrolisati na otvorenim prostorima i da tehnički nije moguća takva vrsta kontrole.

Osnovna razlika između preporuke i obaveze, objasnila je Kisić Tepavčević, u tome je da li se mogu sprovoditi određene sankcije u slučaju neprimenjivanja epidemioloških mera.

Ona je dodala i da nema odluke Kriznog štaba o zatvaranju obrazovnih ustanova i prelasku na onlajn nastavu.

Krizni štab, prema njenim rečima, za sada nije doneo odluku o zatvaranju granica za određene države u kojima se razbuktava virus, ali da se to pitanje stalno razmatra i da se prati epidemiološka situacija u svetu.

Pogledajte šta sve ostane na maski poslije nošenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

XS
SM
MD
LG