Dostupni linkovi

Krizni štab Srbije: Maske obavezne i na otvorenom


Maske treba da nose svi, stalno i u svakoj prilici, uključujući i otvorene prostore i ta mera stupa na snagu odmah, rekla je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba Srbije na kojoj se raspravljalo o uvođenju novih epidemioloških mera.

Krizni štab je izdao zabranu lokalnim samoupravama da dozvoljavaju okupljanja za veći broj ljudi.

„Iako je ograničenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera gotovo u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja, i od danas izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da su prethodno donete mere sada pooštrene - kada je reč o kontroli njihove primene.

Odluka Kriznog štaba je i da će od ponedeljka, 19. oktobra privremena bolnica u Beogradskoj areni biti spremna za prijem pacijenata.

Radno vreme ugostiteljskih objekata nije promenjeno, a svi uslužni objekti treba da imaju odgovorno lice koje će pratiti primenu epidemioloških mera.

Epidemiološka situacija, istakla je Kisić Tepavčević, jeste povoljnija nego u državama u okruženju, ali broj obolelih i hospitalizovanih polako raste i u Srbiji, a korona virus ima veliki potencijal brzog širenja.

„Nalazimo se u sezoni respiratornih infekcija, kada se one najlakše šire. Opšte preventivne mere su se pokazale izuzetno efikasne svuda u svetu – fizička distanca i nošenje maski. Sve druge mere koje se donose su samo sa ciljem da se mere opšte prevencije strože primenjuju“, rekla je ona.

U Srbiji su u četvrtak, 15. oktobra registrovana 203 nova slučaja zaraze korona virusom, a dve osobe su preminule – zvanični su podaci Ministarstva zdravlja.

XS
SM
MD
LG