Dostupni linkovi

Parlament Izraela ratificirao sporazum o normalizaciji odnosa s UAE


Zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, Izrael
Zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, Izrael

Izraelski parlament Knesset večeras je (15. oktobar) većinom glasova ratificirao historijski sporazum o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Izrael i UAE su u augustu objavili da su postigli sporazum uz posredstvo Sjedinjenih Država, a potpisali su ga u Bijeloj kući 15. septembra.

Za ratifikaciju sporazuma glasalo je 80 članova Knesseta, a protiv 13.

UAE je treća arapska zemlja koja je uspostavila zvanične veze s Izraelom, poslije Egipta i Jordana, i prva koja je to učinila nakon četvrt vijeka.

Bahrein je također započeo proces formalizacije veza s Izraelom, a Bijela kuća je nagovijestila da će te primjere slijediti i druge arapske zemlje.

Sporazumi Izraela s UAE i Bahreinom odraz su promjena na Bliskom istoku jer arapske zemlje sada dijele zabrinutost Izraela zbog poteza Irana, navodi AP.

Ta zabrinutost nadilazi njihovu tradicionalnu podršku Palestincima.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je u Knessetu da se "mnoge arapske i muslimanske zemlje" žele približiti Izraelu.

"One vide našu vojnu obavještajnu, tehnološku i ekonomsku silu. One mijenjaju odnos prema nama", kazao je Netanyahu.

Palestinci, koji su se dugo oslanjali na jedinstvenu arapsku podršku protiv Izraela, osudili su sporazum, optuživši UAE za izdaju.

Koalicija Zajednička lista, koju čine uglavnom izraelske arapske partije, jedina se usprotivila sporazumu, u znak solidarnosti s Palestincima.

XS
SM
MD
LG