Dostupni linkovi

U Sarajevu od četvrtka nove mjere, maske i na otvorenom


Sarajevo
Sarajevo

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) donio je odluku da se na području ovog kantona od četvrtka (15. oktobar) zaštitne maske osim u zatvorenom, nose i na otvorenom prostoru.

Ova mjera je donesena kako bi se i na taj način pokušalo suzbiti širenje korona virusa.

"Naređuje se obavezno propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema, u zatvorenom i otvorenom prostoru, osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu, kao i druga izuzeća shodno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo", navodi se u saopštenju kantonalne Vlade.

Za provođenje nove naredbe će biti zaduženi službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP), potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Službi za informisanje ovog MUP-a.

"Shodno ranije usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, policija će sankcionisati sve one koji se ne budu pridržavali donesene naredbe. Apelujemo na građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se strogo pridržavaju i poštuju naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo", rečeno je za RSE u kantonalnom MUP-u.

Zbog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je i neke druge naredbe sa oštrijim mjerama, nego što ih svojom aktuelnom naredbom preporučuje Federalni krizni štab, navodi se u saopštenju Vlade KS.

Tako će biti dozvoljeno okupljanje do 30 osoba u zatvorenom i do 60 na otvorenom prostoru.

Nalaženo je preduzećima i institucijama da, u skladu sa radnim procesom, odrede klizno radno vrijeme sa određenim razmakom zbog izbjegavanja gužvi u javnom gradskom prevozu.

Takođe, osnovne i srednje škole će morati prilagoditi održavanje nastave kako bi se izbjegla veća okupljanja.

Nove naredbe koje stupaju na snagu 15. oktobra i primjenjivaće se do kraja 2020. godine, saopšteno je iz Informativne službe Vlade Kantona Sarajevo.

Do 14. oktobra u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 5.168 zaraženih osoba, od kojih je oporavljenih 4.650. Ukupan boj umrlih od posljedica zaraze korona virusom je 89.

XS
SM
MD
LG