Dostupni linkovi

Policija u Sarajevu može kažnjavati lica koja ne poštuju mjere zaštite


Sarajevo
Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je na sjednici održanoj 27. augusta izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koje omogućavaju policiji kažnjavanje lica koja ne poštuju mjere zaštite od zaraznih bolesti.

Prema izmjenama Zakona, građani mogu biti kažnjeni za nenošenje maski i nepridržavanje drugih mjera koje su propisali nadležni organi, saopćeno je iz Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Kako je tokom obaraćanja zastupnicima u Skupštini KS rekao ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko važeći Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu se primjenjuje već 13 godina i da su izmjene bile potrebne.

"Ove izmjene značit će davanje policijskim službenicima zakonskih alata kao instrumenata zaštite građana i njihove imovine. Želimo da Uprava policije i njeni službenici budu od koristi u vrijeme epidemije", rekao je Jusko.

Izmjene će riješiti dosadašnji problem sa kojim su se susretali policijski službenici kada su pokušali sankcionisati lica koja se nisu pridržavala naredbi jer sud nije imao osnov za izricanje sankcija, niti zakonsko uporište.

Istovremeno, zasjedala je i Vlada Kantona Sarajevo, koja je zadužila Ministarstvo zdravstva KS, Javnu ustanovu (JU) Zavod za javno zdravstvo KS i JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, da hitno i bez odlaganja pokrenu realizaciju projekta adaptacije i rekonstrukcije objekta bivšeg Armijskog centra u krugu Opće bolnice za potrebe formiranja Covid izolatorija Kantona Sarajevo, u saradnji sa UNDP-jem.

Radovi na rekonstrukciji bivše garnizone ambulante planirane za Covid bolnicu kako je dogovoreno na sastanku predstavnika Vlade Kantona Sarajevo (KS) i Opšte bolnice održanom 17 augusta trebali su već početi.

Kako je navedeno, Vlada KS će osigurati potrebna sredstva u iznosu od milion KM za prvu fazu adaptacije i rekonstrukcije objekta bivšeg Armijskog centra, odnosno prizemlja ovog objekta, koji uključuje građevinsko-zanatske i instalaterske radove.

XS
SM
MD
LG