Dostupni linkovi

Nemačka traži objašnjenja Moskve o Navaljnom


Aleksej Navaljni u Berlinu, 6. oktobar
Aleksej Navaljni u Berlinu, 6. oktobar

Nemačka je upozorila Rusiju da su sankcije "neizbežne" ukoliko ne sarađuje i ne rasvetli trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

"Jasno je da su, ukoliko činjenice ne budu razjašnjenje i potrebne informacije stavljene na raspolaganje, ciljane i srazmerne sankcije protiv ruskih zvaničnika neizbežne", rekao je nemački šef diplomatije Haiko Mas (Heiko Maas) poslanicima Bundestaga.

Navaljni pozavo EU da zamrzne imovinu ruskih oligarha

Aleksej Navaljni pozvao je 7. oktobra Evropsku uniju da uvede sankcije Rusiji i zabrani boravak na njenoj teritoriji "oligarsima koji su bliski Kremlju".

Navaljni, koji se oporavlja u Nemačkoj nakon što je u avgustu otrovan hemijskim sredstvom, rekao je nemačkom listu Bild da sankcije protiv cele zemlje "neće delovati".

"Najvažnije je izreći zabranu ulaska onima koji profitiraju od režima i zamrznuti im imovinu", rekao je Navaljni, dodajući da to uključuje najuži krug predsednika Rusije Vladimira Putina.

Navaljni (42), najistaknutiji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina prebačen je u Nemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. augusta na domaćem letu u Rusiji.

Nemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navaljni otrovan agensom "novičok" iz sovjetske ere, što je podstaklo Berlin da traži od Rusije da ispita taj slučaj.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od dve nedelje i lečen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umešanost u trovanje, a te optužbe su ruski zvaničnici oštro negirali.

Međunarodna organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) je 6. oktobra saopštila da su uzorci krvi uzeti od ruskog opozicionara potvrdili prisustvo nervnog agensa iz novičok.

XS
SM
MD
LG