Dostupni linkovi

Turska optužuje Bruxelles za 'dvostruke standarde'


Ministrica diplomacije Švedske Ann Linde i njezin turski kolega Mevlut Cavusoglu, Ankara, 13. listopada
Ministrica diplomacije Švedske Ann Linde i njezin turski kolega Mevlut Cavusoglu, Ankara, 13. listopada

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu odbacio je pozive EU da povuče svoje snage sa sjeveroistoka Sirije i optužuje Bruxelles za dvostruke standarde te pokušava održati lekcije Ankari o ljudskim pravima i međunarodnom pravu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari, ministrica diplomacije Švedske Ann Linde ponovila je poziv EU Turskoj da povuče svoje snage koje je poslala na sjeveroistok Sirije protiv kurdskih borca koje smatra teroristima.

Naglasila je da snažan stav EU ostaje nepromijenjen i da i dalje od Turske traže povlačenje. Prema njezinim riječima, EU od Turske, također, očekuje konstruktivne korake ka demokraciji i ljudskim pravima.

Linde je, također kritizirala odluku Ankare da nastavi s istraživanjem na istoku Mediterana, gdje je u sporu s Grčkom i Ciprom o pravu na potragu za energentima.

Cavusoglu je naveo da EU pokušava držati lekcije Turskoj o ljudskim pravima i međunarodnom pravu "snishodljivo i upotrebom riječi tražimo".

On je napomenuo da EU od Turske ne traži da se povuče sa sjeverozapada Sirije jer će, kako je rekao, "još tri milijuna izbjeglih doći u Tursku pa potom u europske države".

Cavusoglu je potom upitao zašto se Švedska ne zalaže za prava ciparskih Turaka.

Linde je odgovorila da se kao "gost" ne želi uključiti u svađu".

Ona je izrazila nadu da će u Turskoj svi moći iznijeti svoje stavove kao što je to učinio i Cavusoglu.

Cavusoglu se potom ponovo okrenuo švedskoj ministrici i istakao da svi u Turskoj mogu izraziti svoje stavove, ali da nemaju dvostruke standarde.

XS
SM
MD
LG