Dostupni linkovi

Berlin poziva Tursku da izbegava provokacije na Mediteranu


Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas)

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je u utorak Tursku da "zaustavi ciklus provokacija" u istočnom Mediteranu gde je Ankara poslala brod za ispitivanje prirodnog gasa, rizikujući oživljavanje krize sa Grčkom.

"Ako bi zaista trebalo istraživati turski gas u najkontroverznijim oblastima istočnog Mediterana, to bi bio veliki korak unazad u naporima za deeskalaciju", naveo je u saopštenju nemački ministar koji danas boravi u poseti Grčkoj i Kipru kako bi razgovarao posebno o tim tenzijama, javlja AFP.

Ankara mora da, kako je istakao, "okonča ciklus provokacija ako je vlada zainteresovana za pregovore, kao što je to u više navrata uveravala", rekao je šef diplomatije Nemačke koja trenutno predsedava EU.

Berlin takođe traži od Turske da se "prozor dijaloga koji se upravo otvorio sa Grčkom ne zatvara zbog jednostranih mera".

Turska je u ponedeljak saopštila da vraća na more brod Oruk Reis, koji treba da kod grčkih ostrva istražuje prirodni gas, što je izazvalo ozbiljne diplomatske i vojne tenzije u avgustu i septembru.

Te tenzije će biti na dnevnom redu evropskog samita u četvrtak i petak u Briselu.

XS
SM
MD
LG