Dostupni linkovi

Neophodni pojačani napori da BiH do 2025. bude zemlja bez mina


Predstavnici petnaest zemalja, tri nevladine i šest međunarodnih organizacija zaključili su da su neophodni pojačani napori kako bi Bosna i Hercegovina (BiH) do 2025. godine postala zemlja bez mina.

Na virtuelnoj konferenciji, „Izazovi za BiH bez mina“, koju je organizovala Ambasada Njemačke u BiH, konstatovano je da ova zemlja podržava napore BiH u oblasti deminiranja, za koje je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke do sada u tu svrhu izdvojilo 40 miliona eura.

Kako je tokom konferencije saopšteno, od 1996. godine u eksplozijama nagaznih mina u BiH do sada je poginulo 617 osoba, više od 1.700 je ranjeno, a mnogi od njih će posljedice trpjeti do kraja života.

Početkom 2020. godine šef Odjela za operacije za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini kazao je da su mine jedna od najvećih sigurnosnih i socijalnih prijetnji u BiH, te da je još oko dva posto teritorije prekriveno minama.

Tih dva posto zapravo je preko 1.000 kvadratnih kilometara, što je površina jednaka površini Beograda, Sarajeva i Zagreba zajedno.

Prema procjenama Centra za uklanjanje mina u BiH na više od 8.000 lokacija u 129 gradova širom zemlje nalazi se skoro 80.000 mina. One direktno utiču na sigurnost više od 540.000 građana, što je oko 15 posto populacije u BiH.

Žrtve mina: Amir i Zoran jedan za drugoga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:43 0:00

XS
SM
MD
LG