Dostupni linkovi

Aktivisti traže hitno zaustavljanje gradnje malih hidroelektrana u BiH


Izgradnja mini hidroelektrane na rijeci Ugar u blizini Travnika
Izgradnja mini hidroelektrane na rijeci Ugar u blizini Travnika

Tridesetak nevladinih organizacija koje su se udružile u Koaliciju za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini (BiH), zatražili su od Vlade Federacije da provede odluku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije o zabrani izgradnje malih hidroelektrana (MHE), usvojenu u junu ove godine.

U Sarajevu su održali sastanak sa premijerom Federacije, Fadilom Novalićem i više ministara u Vladi.

Nakon sastanka, Novalić je potvrdio da se radi na izmjeni zakonodavstva jer, kako je rekao „šume, rijeke i planine totalno su 'napadnute' mini hidrocentralama koje su štetne za prirodu, te u vremenu kada je tehnologija drastično napredovala, uopće nisu potrebne,“ izjavio je Novalić.

''Korist od malih hidroelektrana je raspoređena na mali broj privatnih vlasnika, a mi ne moramo konzumirati mini hidroelektrane, dodao je Novalić. Prednost treba dati vjetroelektranama, jer mi smo u tri godine dobili 120 megavata struje od njih i potpisali smo saglasnost za još 125 megavata,'' kazao je Novalić.

Lejla Kusturica iz Fondacije za društvene promjene “ACT” ocijenila je da je sastanak u federalnoj Vladi veoma značajan jer je postignut dogovor da se ide prema zabrani gradnje MHE.

„ Razgovarali smo o alternativnim rješenjima. Mi iz Koalicije, jesmo za obnovljivu i čistu energiju, ali ova vrsta hidroenerigije to nije. Solarna i vjetroenergija trebaju biti naše rješenje. Svi želimo da se što prije zaustavi gradnja MHE, jer dok mi ovdje pričamo rijeka Ugar u srednoj Bosni se betonira,'' rekla je Kusturica.

Kako rade male hidroelektrane i zašto su štetne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Iz Vlade Federacije je obećano da će građani do početka idućeg mjeseca biti informisani o promjenama dokumenata te pripremi izmjena pravilnika i zakona, kako bi se zaustavilo uništavanje rijeka.

Ranije je Koalicija za zaštitu rijeka objavila saopštenje u kojem se navodi da je priroda u Bosni i Hercegovini u opasnosti.

''Rijeke nisu resurs za privatne biznise nego za živi svijet, uključujući i ljudske zajednice. Pozivamo Vladu na čelu s premijerom Novalićem da pod hitno preuzme odgovornost i zaustavi daljnje uništavanje rijeka u svim kantonima gdje se gradnja MHE i dalje odvija punom parom,“ navedeno je u saopštenju.

Pred zgradom Vlade Federacije 30. septembra okupili su se građani i aktivisti iz ekoloških udruženja, kako bi upozorili na pogubnost gradnje centrala na rijekama širom BIH.

“Pusti me da tečem”, bila je jedna od poruka koju su poslali prije svega predstavnicima federalne Vlade.

Vodeće globalne organizacije za očuvanje prirodne sredine podržavaju Koaliciju za zaštitu rijeka BiH. I oni su uputili poziv Vladi Federacije da trajno zabrani gradnju malih hidroelektrana i zaštiti, kako je navedeno, “posljednje slobodne evropske rijeke”.

Upozorili su da će, u suprotnom, nastaviti s ugrožavanjem hiljade kilometara toka rijeka, kvalitete života lokalnih zajednica, prava na pristup pitkoj vodi, turističkog potencijala zemlje, kao i prirode i divljih životinja koje ovise o zdravim vodotocima.

Borbu protiv gradnje malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini nedavno je podržao i hollywoodski glumac Leonardo DiCaprio.

XS
SM
MD
LG