Dostupni linkovi

Kina se pridružila globalnom savezu za distribuciju vakcine


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kina se službeno pridružila globalnoj inicijativi KOVAKS za distribuciju dve milijarde doza vakcina protiv korona virusa širom sveta do kraja sledeće godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje u petak, 9. oktobra.

Dan ranije Kina je potpisala ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), koja koordinira programom KOVAKS, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U početku, Kina nije pristala da se pridruži alijansi u kojoj je 156 zemalja sveta, propustivši rok za pridruživanje u septembru.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjuing rekla je da je Kina potpisala ugovor kako bi osigurala pravičnu distribuciju vakcina, posebno zemljama u razvoju i izrazila nadu da će se i druge "sposobnije zemlje takođe pridružiti i podržati KOVAKS".

Cilj saveza je obezbeđivanje vakcine za tri odsto najugroženijih u zemljama članicama tako što će sve da dele troškove istraživanja i distribucije.

Prilikom predstavljanja sporazuma u septembru, direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da će šema osigurati vakcine za "neke ljude u svim zemljama, a ne sve ljude u nekim zemljama".

Savez je koncipiran tako da se bogatije zemlje dogovore da kupe potencijalne vakcine i pomognu u finansiranju pristupa siromašnijim. SAD su odbile da se priključe savezu, navodi Asošijejted pres (AP).

Detalji ugovora i način na koji će Kina doprineti KOVAKS-u nisu saopšteni. Kina trenutno ima četiri kandidata za vakcinu protiv korona virusa u poslednjoj fazi kliničkih ispitivanja.

XS
SM
MD
LG