Dostupni linkovi

Dom naroda PS BiH o radu CIK-a i ministrice inostranih poslova Bisere Turković


Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) BiH u 2019. godini.

U obraćanju delegatima član CIK-a Ahmet Šantić naveo je kako nije diskutovano o izvještaju, već aktuelnom sazivu CIK-a i izbornom procesu.

Parlament BiH u martu ove godine imenovao je nove članove Centralne izborne komisije BiH. Zbog uvrštavanja te tačke u dnevni red, poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider Milorad Dodik, Srpskog kluba i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) napustili su sjednicu.

Šantić je na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH istakao je i da su političke stranke odgovorne za to što se za glasanje putem pošte na ovogodišnjim lokalnim izborima registrovalo 150.000 birača.

"Imamo u odnosu na 2018. godinu skoro 100 odsto povećanje registrovanih za glasanje putem pošte. Pravo je stranaka da lobiraju da se ljudi prijave za glasanje putem pošte, ali nije zasluga CIK-a što je na istoj adresi prijavljeno pet lica. CIK treba da utvrdi validnost tih prijava", istakao je Šantić.

Lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra.

Član CIK-a Ahmet Šantić rekao je da je odbijeno 27.000 prijava, što, kako kaže govori o naporu CIK-a da se očuva integritet izbornog spiska.

"Ispašće da u nekoj opštini 10 do 20 odsto birača stanuje u susjednoj državi, što ćemo analizirati i o tome obavijestiti javnost", rekao je Šantić.

Na usaglašavanje je upućena Informacija o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković koju je predložila delegat Dušanka Majkić.

Kako javlja novinska agencija Srna, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je informaciju o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković koju je predložila delegat Dušanka Majkić.

Na usaglašavanje je upućen i zaključak šefa Kluba hrvatskog naroda Lidije Bradare kojim se zadužuje Savjet ministra da pripremi i dostavi Domu naroda informaciju za kvalitetnu diskusiju o stanju u Ministarstvu inostranih poslova i djelovanju Bisere Turković.

Delegati iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda iznosili su stavove u kojima se kaže da Dom naroda ne bi trebao da raspravlja o radu ministra inostranih poslova, jer je vanjska politika u nadležnosti Predsjedništva BiH, a da je rad Ministarstva inostranih poslova, u nadležnosti predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije. Odbacili su i optužbe da ministrica Turković neprofesionalno obavlja svoju dužnost.

Delegati Doma naroda podržali su Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta i kantonima FBiH sa izuzetkom policijsko-bezbjednosnih struktura.

Usvojen je i zaključak na prijedlog delegata Asima Sarajlića kojim se od Savjeta ministara traži da zaduži Agenciju za državnu službu BiH za izradu metodologije na osnovu koje bi se sačinio registar na nivou BiH sa podacima o nacionalnoj, polnoj, kvalifikacionoj i nacionalnoj strukturi rukovodećih i drugih uposlenika.

XS
SM
MD
LG