Dostupni linkovi

Dom naroda PS BiH: Odbijen izvještaj o radu Savjeta ministara BiH


Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), na sjednici u četvrtak nije podržao Izvještaj o radu Savjeta ministara za 2019. godinu.

Protiv Izvještaja glasali su delegati iz Republike Srpske (RS).

Umjesto toga, prihvaćen je zaključak prema kojem Dom naroda traži od Savjeta minstara BiH da sačini novu metodologiju izrade izvještaja koji će biti prilagođen za raspravu i odlučivanje u Domu naroda PSBiH.

Delegati nisu podržali zaključke delegata Denisa Bećirovića, koji je tražio da Dom naroda pozove predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju da zbog loših rezultata podnese ostavku.

„On je tu postavljen s jednim zadatkom, a to je da opstruira i da pokaže kako je BiH nemoguća država. On to i čini“, poručio je Bećirović.

Dom naroda je prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o dva prijedloga zakona, koje je predložio delegat Denis Bećirović, čime su zakonski prijedlozi odbijeni.

Bećirović je predložio dopunu Zakona o Savjetu ministara BiH kao i o te dopunu Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine.

Predloženim izmjenama se predviđalo formiranje ministarstva zdravstva BiH. Bećirović je istakao kako se u vrijeme pandemije korona virusa pokazalo kako postoji potreba za formiranje ministarstva zdravstva na državnom nivou.

Delegati u Domu naroda BiH prihvatili su dodatnu tačku dnevnog reda da raspravljaju o tome da im se dostavi informacija o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH, na prijedlog delegatkinje Dušanke Majkić.

„Njene izjave često izlaze van okvira Ustava i zakona, ona često svojim zaključcima proizvodi štete koje je teško poslije sanirati, ona ne poštuje odluke Predsjedništva BiH, ne poštuje zaključke Parlamenta i sve to nalaže da ovaj visoki dom ima obavezu da o tome raspravlja“, istakla je Majkić predlažući novu tačku dnevnog reda.

Delegati su odbili da se na dnevni red uvrsti tačka o raspravi o Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama između Srbije i Republike Srpske. To je predložio delegat Denis Bećirović, tvrdeći da se Sporazum zloupotrebljava kako bi se što više povezala Republika Srpska sa Srbijom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG