Dostupni linkovi

Mostar: Obrtnici traže pomoć vlasti


Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Mostara, Elvir Redžić, na konferenciji za novinare pred Gradskom vijećnicom
Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Mostara, Elvir Redžić, na konferenciji za novinare pred Gradskom vijećnicom

Udruženje obrtnika Grada Mostara zatražilo je u utorak (1.septembra) hitnu pomoć lokalnih vlasti, inače će, kako kažu, vlasnici obrta biti prinuđeni da zatvore radnje i počnu odjavljivati radnike.

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Mostara, Elvir Redžić, koji je inače vlasnik ljetne bašte u Starom gradu, na konferenciji za novinare pred Gradskom vijećnicom u Mostaru je istakao kako zbog pandemije koronas virusa, realni sektor, pogotovo u Starom gradu koji zavisi od turizma, trpi velike gubitke.

Od gradskih vlasti je zatražio da realni sektor oslobode od plaćanja kirija i komunalnih naknada do kraja ove godine.

“Javni sektor nije pogođen ovim stanjem ni jednu jedinu marku, a realni sektor je desetkovan. Od danas počinjemo odjavljivati radnje i radnike, jer nismo u stanju ovo iznijeti sami”, rekao je Redžić novinarima.

On je naveo kako su imali sastanak sa predstavnicima vlasti, ali tvrde da vlasti “nemaju sluha” za njih, dok se gradonačelnik “nije udostojio ni komentirati ovaj problem”, te traže njegovu neopozivu ostavku, ako ne udovolji njihovim zahtjevima.

Redžić je kazao i da do realnog sektora još nije došla pomoć koju su kantonalne vlasti najavile, donošenjem tzv. “korona-zakona” o pomoći privredi u borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

“Pozivamo Vladu HNK da uplati obećane plate i da nastavi do Nove Godine, tako isto Vladu Federacije BiH za doprinose”, rekao je Redžić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o dosadašnjoj pomoći vlasti obrtnicima, Redžić je kazao da oni jesu pošteđeni dvije kirije i dva mjeseca plaćanja naknada za komunalnu taksu od Grada Mostara, te da su dobili za 4., 5. i 6. mjesec, od Vlade FBIH, uplaćene doprinose za radnike po 225 KM.

“Obećana sredstva za plate još nisu uplaćena. Rekli su uplatit će nam 425 KM. Znači, još nije uplaćeno i ko zna hoće li i uplatiti do izbora”, kazao je Redžić.

Kazao je kako vlasnici biznisa u Starom gradu, u prostorima u vlasništvu Islamske zajednice (IZ) BiH dobijaju kirije redovno i rečeno im je da će i IZ postupiti po odluci Grada Mostara, dok je, tvrdi, Srpska pravoslavna crkva (SPC) odbila pola kirije.

Redžić tvrdi i da desetine radnji nije nikako radilo za vrijeme pandemije korona virusa i svi gledaju kako će odjaviti biznise.

S druge strane Aner Kruškonja, predsjednik Kantonalne obrtničke komore HNK, tvrdi da Udruženje na čijem čelu je Redžić faktički ne postoji, jer navodno nisu registrovani po zakonu.

Kruškonja tvrdi da je Udruženje koje on vodi iste te zahtjeve podnijelo 16. marta Gradu Mostaru, IZ-u, SPC-u, te Federaciji BiH.

“Svi ti zahtjevi su ispoštovani i ugrađeni u korona-zakon. IZ se nama obratila odgovorom da će sa svakim korisnikom njihovog prostora posebno rješavati kiriju. Grad Mostar je otpisao kiriju za tri mjeseca, s tim što smo mi u 7. mjesecu ponovili iste te zahtjeve”, kazao je Kruškonja, i dodao kako imaju obećanje iz Gradske uprave da će najvjerovatnije do Nove Godine biti oprošteni i kirija i zakup javne površine.

Računi mogu dolaziti za kriju, kazao je, ali će biti oprošteni.

Elvis Redžić je potom rekao da je Kruškonja ustvari došao na press-konferenciju samo da “pere” vlasti, te da svojim biznisom uopće nije vezan za Stari grad.

Cijeli skup osiguravala je policija.

Početkom jula turistički radnici održali su protest u Starom gradu u Mostaru, tražeći od vlasti pomoć u borbi sa posljedicama pandemije korona virusa, uz tvrdnje da je turistički promet, u odnosu na prošlu sezonu ove godine manji za preko 90 posto.

Kazali su i da su za dva mjeseca tokom trajanja mjera restrikcije bili potpuno obustavili rad, a poslije su otvorili biznise, ali promet je nedovoljan da bi se izmirivali osnovni troškovi.

Gradska uprava Mostara se u ponedjeljak, 31. augusta, oglasila saopćenjem za javnost u kojem se uz ostalo navodi kako je od početka pandemije iz mostarskog gradskog budžeta izdvojeno 1,3 miliona maraka (oko 662.000 eura) pomoći za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa.

Iz Gradske uprave navode kako je Kolegij gradonačelnika razmatrao i zahtjeve za oslobađanje od plaćanje komunalne naknade do kraja kalendarske godine.

"Nakon što Odjel za finansije i nekretnine obavi analizu prihoda pripremit će se i odgovarajuća odluka, a osnovni kriterij prilikom izrade te odluke bit će da su svi podnosioci zahtjeva izmirili obaveze prema Gradu Mostaru s datumom 31. 12. 2019 godine", dodaje se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG