Dostupni linkovi

Kon: Revizija put do potpune istine, institucije utvrđuju metodologiju


Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv bolesti COVID-19 Predrag Kon
Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv bolesti COVID-19 Predrag Kon

„Metodologiju (revizije podataka o broju umrlih od COVID-19, prim. aut.) će ustanoviti institucije, to bi bili instituti za javno zdravlje ili fakulteti i tu treba da budu uključeni kliničari”, rekao je član kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv bolesti COVID-19 Predrag Kon za TV Prva.

Reviziju podataka o broju COVID-19 žrtava najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon objave Kona da je, prema njegovoj proceni, u Beogradu tokom tri meseca bio tri puta veći broj preminulih od te bolesti nego što je zvanično objavljeno.

Kon je na konferenciji za novinare 2. oktobra istakao da je reč samo o njegovoj proceni i da se taj procena ne može primeniti na celu Srbiju.

Kon je ponovio da aktuelna situacija nije prikrivana, ali i da se bez obdukcije ne može znati tačan broj umrlih od COVID-19.

„Obdukcije se ne rade. Revizija je nešto što treba da dovede najbliže do potpune istine“, istakao je Kon.

Kon je rekao i da je podatke o broju umrlih upoređivao „iz čiste znatiželje“.

On je upozorio i da su tokom zime najpovoljniji uslovi za prenošenje virusa i da je najvažnije da se disciplinovano ponašaju srednjoškolci i studenti na fakultetima jer su oni, kako navodi, „jasno fokusirani kao glavni prenosioci“.

„Realno je očekivati da će se prvo pojaviti korona u novembru, pa onda sezonski grip“, rekao je Kon.

XS
SM
MD
LG