Dostupni linkovi

Kon: Izjava o većem broju preminulih je moja procena


Predrag Kon
Predrag Kon

Epidemiolog i član kriznog štaba Vlade Srbije za borbu proitiv bolesti COVID-19 Predrag Kon izjavio je 2. oktobra da je njegova izjava o tome da je u Beogradu tokom tri meseca bio tri puta veći broj preminulih od te bolesti data “na osnovu mortalitetne statistike” i da se radi o njegovoj proceni.

“Dakle, ne radi se ni u kom slučaju o nečemu što je potpuno pouzdano. Kada govorimo o mortalitetnoj statistici ne možemo govoriti ništa drugo nego o tome koliko je bilo ukupno smrti u tom periodu i upoređivati sa ukupnom smrtnošću ranije”, rekao je Kon na konferenciji za medije u Beogradu.

Dodao je da tu "nema nesaglasja" sa zvaničnim podacima, već ima samo "različitog ugla gledanja".

Kon je 29. septembra izjavio da je, prema njegovoj računici, u Beogradu od posledica korona virusa do juna meseca umrlo tri puta više građana nego što je bilo pismeno prijavljeno.

Kon je dan kasnije kao krivca za situaciju označio informatički sistem, na koji su se medicinski članovi Kriznog štaba oslanjali kada su saopštavali podatke.

Kon je na konferenciji za medije 2. oktobra rekao da “to znači da je vrlo moguće da je bilo znatno više smrti”, ali da mu je žao što je rekao da je to trostruko veći broj preminulih u Beogradu.

“Bolje da nisam to rekao, jer to izaziva neko neverovatno reagovanje”, rekao je Kon.

On je podvukao da “ni u kom slučaju ne može da se tvrdi pogotovu da se primenjuje na celu Srbiju nešto što je samo procena”.

“Ali s druge strane, i te kako je važno da se ukaže da je potrebno raditi revizije da bismo znali kompletnu istinu”, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, podaci koje saopštava Krizni štab su podaci Instituta ‘Batut’ i “oni su merodavni”.

Lončar: Ne postoji razlog da krijemo rezultate

Na konferenciji je bio prisutan i ministar zdravlja Zlatobor Lončar koji je kazao da je Srbija među zemljama koje se trenutno najbolje bore protiv korona virusa i da će biti urađena i revizija podataka.

“Za neke stvari je potrebno vreme i potrebno je da se to uradi kvalitetno i kako treba”, rekao je Lončar.

Lončar je dodao da se od javnosti “nije krio nijedan podatak”.

“Ne postoji nijedan razlog da sakrijemo neki rezultat”, rekao je Lončar.

Podsetimo, upitan da prokomentariše izjavu dr Kona o većem broju preminulih, ministar zdravlja je 1. oktobra izjavio da ta informacija nije tačna.

"Stojim iza toga da nije utemeljeno ni na jednom dokazu, to apsolutno nije tačno", rekao je Lončar.

Janković: Revizija se može uraditi nakon pandemije

Dr Srđa Janković, imunolog i člank Kriznog štaba, rekao je na konferenciji za medije da se razlikuje “praćenje na dnevnom nivou i sabiranje tih brojki od onoga što može da se istraživanjem utvrdi kasnije”.

“Imamo primere iz Kine, Italije, Nemačke i mnogih drugih zemalja da je kasnije naučnim istraživanjima, na osnovu uvida u dokumentaciju i na osnovu drugih metoda kojima raspolaže epidemiologija svakako nađeno da je negde i bololelih i preminulih, negde samo preminulih bio veći”, rekao je Janković i dodao da to nije neočekivano, “s obzirom na to da je za neke stvari potrebno vreme”.

On je, međutim, podvukao da to “još uvek nije isto što i revizija”, pošto je revizija mnogo obuhvatnija.

“To je nešto što mislim da može da bude rađeno nakon pandemije”, rekao je Janković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 1. oktobra da će Srbija uraditi kompletnu revizuju podataka o broju umrlih od COVID-19, kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa brojem iz sistema.

Vučić je rekao da je država "ništa nije krila" i da je uveren je da neće biti većih razlika u odnosu na brojeve iz sistema.

XS
SM
MD
LG