Dostupni linkovi

Kon o podacima Gradskog zavoda: Do juna bilo tri puta više umrlih od zvaničnog broja


Epidemiolog Predrag Kon
Epidemiolog Predrag Kon

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je da je prema njegovom istraživanju, na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno „nego što je pismeno prijavljeno“.

Kon je, gostujući u Pregledu dana NewsMax Adria, rekao i da je postojao i problem u informacionom sistemu, odnosno u kompjuterskom programu. Kon ističe da sada, što se Beograda tiče, „može da tvrdi da su podaci vrlo približni i vrlo tačni“.

"Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. Taj informacioni sistem u jednom trenutku, u jednom periodu, nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto - dakle negde od sredine juna on nije bio precizan. Ispitivanjem svega onoga što se dešavalo, jasno se videlo da postoji razlika između onoga što mi na nivou Beograda utvrđujemo kao slučajeve i, posebno smrtne slučajeve. Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju ukoliko ne prođe određen period“, rekao je Kon.

On je istakao da se tek za dva meseca vraćaju nazad podaci koji su upisani u potvrdi o smrti i da sada očekuje podatke za jun. „Ja sam obradio podatke do juna meseca. Do juna meseca, najkraće da vam kažem, tri puta je bilo više smrtnih slučajeva nego što je sistem, nego što je pismeno prijavljeno", rekao je Kon i istakao da se „to dešava u svakoj epidemiji“.

Nedeljnik NIN je objavio u izdanju od prošlog četvrtka, 24. septembra, da je u julu, kada se Srbija suočavala sa novim udarom korona virusa, „urađeno bar sto hiljada testova manje nego što su to pokazali zvanični podaci“. NIN navodi i da je taj broj umanjen kada su u pitanju smrtni slučajevi.

Pre toga, prve sumnje dela građana u zvaničan broj preminulih i zaraženih korona virusom u Srbiji, pobudio je tekst Balkanske istraživačke mreže (BIRN), iz juna ove godine.

Prema istraživanju BIRN-a, podaci iz baze Instituta za javno zdravlje "Batut" u koju su novinari imali uvid, pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

Predrag Kon je potom, u julu, rekao da je „bilo grešaka u bazi statističkih podataka o epidemiji korona virusa u Srbiji“ i tada je najavio da će biti izvršena revizija tih podataka.

Predrag Kon je u Pregledu dana NewsMax Adria, rekao i da je situacija u Srbiji sa virusom korona i dalje nesigurna, ali da možemo biti zadovoljni.

U Srbiji je, u poslednja 24 časa, registrovano 65 novozaraženih korona virusom od 7.315 testiranih, a jedna osoba je preminula, saopštio je Krizni štab.

U bolnicama se trenutno nalazi 261 osoba, od kojih je 20 na respiratorima.

XS
SM
MD
LG