Dostupni linkovi

Migrantske porodice ispred Ušivka smještene u kampove


Migrantske porodice s djecom ispred kampa Ušivak kod Sarajeva, BiH, 22. septembar 2020.
Migrantske porodice s djecom ispred kampa Ušivak kod Sarajeva, BiH, 22. septembar 2020.

Deseci migrantskih porodica iz Afganistana koje su prethodnih noći provele pred zatvorenom kapijom kampa “Ušivak” u Hadžićima kod Sarajeva, u utorak, 22. septembra, u kasnim večernjim satima, dobili su krov nad glavom.

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrđeno iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), nakon dogovora sa Službom za poslove sa strancima BiH jedan dio porodica je smješten u kamp “Ušivak”, dok su neke porodice raspoređene u kamp “Salakovac” kod Mostara, na jugu BiH.

Tokom vikenda 19. i 20. septembra, više desetina migrantskih porodica iz Afganistana koje su preko Crne Gore prešle u BiH boravile su ispred kampa “Ušivak”.

Zbog popunjenosti kampa, umjesto obroka i krova nad glavom, sa mnogobrojnom maloljetnom djecom ostali su na ulici.

Za migrantske porodice tek nešto hrane i ćebad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Desetine migrantskih porodica koje su nedavno prešle u BiH preko Crne Gore trenutno (22. septembar) borave ispred kampa Ušivak u Hadžićima.

Zbog popunjenosti kampa, smještaja za njih trenutno nema. Umjesto obroka i krova nad glavom, sa maloljetnom djecom ostali su na ulici.

Od početka godine Ministarstvo sigurnosti BiH registrovalo je oko 10.000 migranata, te zabilježilo svakodnevne nove dolaske.

Prema podacima IOM-a, trenutno se u BiH nalazi više od 5.700 migranata smještenih u sedam prihvatnih centara pod ingerencijom ove organizacije. U BiH ima ukupno osam migrantskih centara ("Bira", "Miral", "Sedra", "Lipa", Đački dom u Bihaću - na području Unsko-sanskog kantona, na zapadu BiH, "Ušivak", "Blažuj" - na području Kantona Sarajevo i "Salakovac", u okolini Mostara, na jugu BiH).

XS
SM
MD
LG