Dostupni linkovi

CIK odbio upis više od 27.000 birača za glasanje izvan BiH


Glasački listići, opšti izbori u Bosni i Hercegovini 2018. godine
Glasački listići, opšti izbori u Bosni i Hercegovini 2018. godine

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) odbila je, na sjednici održanoj, upis 27.960 birača u izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH na predstojećim lokalnim izborima.

Odluka je donešena na hitnoj sjednici CIK-a, održanoj u četvrtak (1. oktobra) kasno navečer.

Utvrđeno je da će se na izvodu iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH naći ukupno 101.771 birač, saopšteno je iz CIK-a.

Lokalni izbori u BiH trebali su biti održani u oktobru, ali su odgođeni za 15. novembar, jer BiH nije imala usvojen budžet, a u sredstvima za privremeno finansiranje, koje je bilo na snazi u vrijeme kada su trebali biti raspisani, nisu predviđena sredstva za ovu namjenu.

Lokalni izbori u Mostaru biće održani 20. decembra.

Izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH objavljuje se kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u taj spisak, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Žalbe na ovu odluku mogu se podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem CIK-a do subote (3.oktobra) do 24.00 sata.

“Sve prijave za glasanje izvan BiH, gdje postoji sumnja u postojanje krivičnog djela, CIK će dostaviti Tužilaštvu BiH”, navodi se u saopštenju.

CIK je donijela i odluku o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH prema kojoj će biračka mjesta za lokalne izbore 2020. godine biti otvorena u Ambasadi BiH u Beču, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

XS
SM
MD
LG