Dostupni linkovi

JUTA: Turističke agencije u Srbiji više ne prodaju aranžmane


Aerodrom u Beogradu
Aerodrom u Beogradu

"Turističke agencije u Srbiji od 1. oktobra ne prodaju aranžmane jer su osiguravajuće kuće odbile da ih osiguraju, sa obrazloženjem da je visok rizik, između ostalog i zbog pandemije COVID-19", rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

On je za agenciju Beta izjavio da putnici koji su do 1. oktobra uplatili aranžmane i trenutno ih koriste ili su dobili zamenske vaučere imaju osiguranje dok ih ne iskoriste.

"Turističke agencije, zbog nemogućnosti da plate osiguranje, od danas nemaju licence i mogu da prodaju samo pojedinačne usluge, karte ili smeštaj u hotelu jer se to osigurava na drugi način", rekao je Seničić.

On je dodao da osiguravajuće kuće nisu pristale da osiguravaju agencijske aranžmane ni pod uslovom da podignu cene polisa.

"Država nije antikriznim merama pomogla turističke agencije koje su jedan od pandemijom najpogođenijih sektora, a sada je zbog nemogućnosti da osiguraju aranžmane zakucan poslednji ekser u mrtvački sanduk", rekao je Seničić.

On je rekao da se pregovara sa osiguravajućim kućama da za tri meseca produže ugovore o osiguranju kako bi agencije u međuvremenu našle rešenje.

Senić je naveo da, prema propisima, polise osiguranja mogu da prodaju i banke, ali da su uslovi mnogo stroži i premije skuplje.

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija u tehničkoj Vladi Srbije Rasim Ljajić rekao je 30. septembra da se u dogovoru sa bankama traži rešenje kako bi turističke agencije dobile licencu.

Obavezna prijava turista u nekategorisanim objektima

Vlasnici nekategorisanih ugostiteljskih objekata u Srbiji od 1. oktobra su obavezni da prijavljuju domaće i strane turiste preko centralnog informacionog sistema (eTurista), objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Oni su dužni i da podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se objekat nalazi.

U slučaju da vlasnici nekategorisanih objekata ne ispune tu obavezu o tome će biti obaveštena turistička inspekcija i služba za strance Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nekategorisanim objektima se smatraju hosteli, prenoćišta, konačišta, konaci, hoteli, hanovi, etno kuće, salaši, vile, kampovi, kamping odmorišta, kao i objekti za smeštaj nautičkog turizma i lovnog turizma.

XS
SM
MD
LG