Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 128 novooboljelih, od danas na snazi nove mjere u nekim opštinama


Sa 128 novih slučajeva infekcije korona virusom, broj oboljelih od COVID-19 u Crnoj Gori porastao je na 3.558, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U poslednja 24 sata preminulo je pet osoba. Ukupan broj preminulih od COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 163.

Od početka godine u Crnoj Gori je ukupno 10.441 osoba inficirano korona virusom.

Zbog velikog broja uzoraka koji se u IJZ testiraju poslednjih dana, od 1.000 do 1.300 uzoraka će biti poslato na testiranje u njemačke laboratorije, najavio je direktor IJZ Boban Mugoša, koji je saopštio i da je došlo do prodora infekcije u Domu za stare u Risnu gdje je potvrđena infekcija kod deset štićenika doma i sedam zaposlenih.

Mugoša je komentarisao i protest dijela ugostitelja nezadvoljnih novim restriktivnim mjerama koje, zavisno od epidemiološke situacije, od danas, 28. septembra važe u opštinama Crne Gore. U gradovima sa najviše oboljelih zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata ili se ograničava do 22 sata.

"Mjere nisu donešene ni lako, ni tek tako. Situacija u Crnoj Gori je veoma složena i imamo jako veliku lokalnu transmisiju. Ukupno četvrtina populacije je bila na kod nas na uličnim okupljanjima, a poređenja radi, to je kao kad bi u 15 dana u Njemačkoj bilo na ulici 20 miliona ljudi”, kazao je Mugoša i dodao da su dodatne mjere morale biti preduzete zbog izuzetno visok lokalne transmisije u pojedinim gradovima.

“Očekivao sam veće razumijevanje ugostitelja. Mi smo zatrpani snimcima i fotografijama građana koji vide da se mjere u ugostiteljskim objektima ne poštuju, i kažu da počinju da se plaše”, kaže Mugoša, koji je naveo naučna istraživanja po kojima su kao najveći rizici navedena okupljanja u restoranima, kafićima, barovima i na religijskim obredima.

“Mi još uvijek imamo nizak letalitet, iako mi se ne sviđa ovo što se dešava u Risnu. Ljudi rade bez prestanka i dolazi do zamora materijala. Zato molim građane i ugostitelje za razumijevanje. Znam da su u pitanju i zaposleni i njihove plate, ali molim ugostitelje da i oni pomognu da se ovo prebrodi”, kazao je Mugoša, koji očekuje da bi se uz poštovanje mjera situacija mogla početi popravljati za dvije sedmice.

U crnogorskim opštinama, zavisno od epidemiološke situacije, od danas važe dodatne restriktivne mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) u borbi protiv epidemije COVID-19.

U zavisnosti od dnevne stope kumulativne incidencije koja označava stopu rizika za razvoj bolesti (broj oboljelih na 100.000) u prethodnih 14 dana, jedna od mjera je i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, u kojima za stolom mogu sjedjeti najviše dvije osobe.

Trenutno je najteža situacija u Andrijevici, Beranama i Nikšiću, gdje je uz zatvaranje ugostiteljskih objekata zabranjeno i napuštanje stanova od 22 sata do pet ujutru, kao i kućne posjete.

Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, dio vlasnika u Nikšiću je organizovao protest. Ugostitelj Ratko Janjić kaže da time žele na miran način iskazati revolt i očekuje da NKT odustane od novih mjera.

“Nemamo prihoda, moraćemo otpuštati radnike, mislim da to neće poboljšati situaciju već posrnule ekonomije”, kazao je Janjić za Radio Slobodna Evropa.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) je ranije saopšteno da su svjesni ekonomske situacije i problema koji mogu nastati usljed novih mjera, ali da su one jedini način da se pokuša staviti pod kontrolu izuzetno teška epidemiološka situacija i pomogne zdravstvenom sistemu da se održi na nogama, a očekuju da bi se poštovanjem mjera već u prvoj polovini oktobra moglo suzbiti širenje epidemije.

Takođe su pozvali građane da što više borave u svojim kućama, nose maske i održavaju fizičku distance.

“Ovaj apel upućujemo svim građanima Crne Gore, bez obzira na to je li u njihovim lokalnim sredinama veći ili manji nivo transmisije, jer svaka neodgovornost može dovesti do neželjenih posljedica”, navode u IJZ.

Stopu rizika za razvoj bolesti COVID-19 će IJZ objavljivati subotom, a odluke o ublažavanju mjera razmatraće se svakih 14 dana.

XS
SM
MD
LG