Dostupni linkovi

Crna Gora uvodi nove restriktivne epidemiološke mjere


Podgorica

Na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je da od ponoći u nedjelju na ponedjeljak (27. - 28. septembar) počne primjena novih restriktivnih epidemioloških mjera, zavisno od situacije u svakoj od opština.

Kriterijum za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivaće se na praćenju stopa 14-odnevne kumulativne incidencije koja se dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije korona virusom određene opštine sa brojem stanovnika te opštine i izražava na 100.000 stanovnika:

  • U opštinama u kojima je 14-odnevna stopa manja od 400 (slučajeva na 100 hiljada), nastavlja se striktno poštovanje i kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera. To su nošenje maski na otvorenom i zatvorenom prostoru, držanje distance i higijena ruku;
  • U opštinama u kojima ta stopa između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata. Za stolom je dozvoljeno da budu maksimalno dvije osobe, bez obzira da li je u pitanju zatvoreni ili otvoreni prostor;
  • U opštinama u kojima je 14-odnevna stopa između 800 i 1.199 uz važeće mjere, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata i okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi domaćinstva;
  • U opštinama u kojima je ta stopa veća od 1.200 slučajeva uz važeće mjere, zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22 do 5 sati ujutro uz neke izuzetke poput profesija koje rade u javnom interesu. Uz to zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata i kućne posjete.

U saopštenju se navodi da stopu kumulativne incidencije utvrđuje Institut za javno zdravlje jednom sedmično, subotom prije podne i objavljuje na svom internet sajtu.

"Primjena restrikcija zavisno od utvrđene stope kumulativne incidencije, počinje trećeg dana od utvrđene stope subotom (od ponedjeljka). Odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi se svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa. Analiza pooštravanja mjera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa", navodi se u saopštenju.

Prema trenutnim podacima, koji ne obuhvataju današnje (25. septembar) novooboljele, najoštrije mjere od ponedjeljka počinju da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici. U Rožajama će se primjenjivati mjere pod brojem tri, dok će nešto blaže mjere (pod brojem dva) važiti za Podgoricu, Budvu i Pljevlja.

Ostale crnogorske opštine su u grupi za koju važe dosadašnje restriktivne mjere

Nacionalno koordinaciono tijelo je zadužilo Ministarstvo prosvjete da do 28. septembra, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, utvrdi uslove i informiše javnost o početka školske godine koji je najavljen za 1. oktobar.

XS
SM
MD
LG