Dostupni linkovi

Komšić: Deklaracije SNSD-a i HDZ-a nikog ne obavezuju


Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na najavu Milorada Dodika o izradi deklaracije Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o izlasku dva naroda iz BiH, ukoliko se i dalje na bazi presuda Evropskog suda za ljudska prava bude dovodio u pitanje princip "konstitutivnosti naroda", i bude zahtijevalo građansko uređenje BiH, saopćeno je iz njegovog ureda.

Po Komšićevim riječima, implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava neminovno vode ka definisanju Bosne i Hercegovine kao građanske države.

‘’Naše zalaganje za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu u potpnosti je u korelaciji sa tim presudama. To što se te presude ne sviđaju Dodiku i Čoviću, jer oni imaju drugačije vizije, nije naš nego njihov problem, i oni nemaju problem sa nama nego sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima,’’ kazao je Komšić kako je navedeno u priopćenju.

Komšić je rekao da deklaracije ne obavezuju na bilo šta.

"Posljednji put kad su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar je završila tragično", poručio je Komšić u svom saopćenju.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Bosne i Hercegovine ne bi bilo da u njenim temeljima nema konstitutivnosti dva entiteta i tri naroda.

Dodik je to rekao u intervjuu za Večernji list, tokom nedavne posjete Zagrebu, komentarišući izjavu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da "Bošnjaci trpe teror manjine", obrazlažući da je neprihvatljivo da SDA zagovara građansku državu, na šta kako je rekao Dodik, Srbi i Hrvati nikad neće pristati.

XS
SM
MD
LG