Dostupni linkovi

Dodik: Pređena crvena linija


Milorad Dodik predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)
Milorad Dodik predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je, u petak, u Banjaluci, da je 'pređena crvena linija' u Bosni i Hercegovini nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici u Sarajevu, 6. i 7. februara, donio odluku prema kojoj poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj pripada državi Bosni i Hercegvoini.

"Možete da kažete Miloradu Dodiku šta god hoćete, ali za Republiku Srpsku je najvažnije da budemo jedinstveni. Ovo je nakarada pravnog sistema", kazao je Dodik nakon završene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Dodik je najavio da će u saradnji sa HDZ-om, a nakon što je u četvrtak održao sastanak sa liderom te stranke Draganom Čovićem, naredne sedmice predložiti novi zakon na nivou Parlamenta Bosne i Hercegovine koji će, kako je rekao, regulisati pitanje zamjene stranih sudija i redefinisati način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je kazao i da podržava rad Skupštine Republike Srpske, na kojoj će u ponedjeljak, kako je u petak odlučio Kolegij Skupštine, biti održana posebna sjednica na kojoj je jedina tačka dnevnog reda „antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda RS“.

Predsjednik SNSD-a je rekao i kako je u četvrtak, u Sarajevu, razgovarao sa ambasadorima SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije, kojima je, kako je kazao, prenio zaključke sa sastanka zvaničnika Republike Srpske 12. februara.

Predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine odlučili su 12. februara, da obustavljaju svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Milorad Dodik je pozdravio izjavu Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH), u četvrtak, kako on kao predstavnik iz RS-a u VSTV-u ima obavezu prema Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG