Dostupni linkovi

Ministrica zdravstva australske države Viktorija dala ostavku


Signalizacija za drive-through testiranje na COVID-19, Melbourne

Dosadašnja ministrica zdravstva australske države Viktorija Jenny Mikakos dala je ostavku nakon negativnih reakcija oko istrage o tome zašto su angažirani samo čuvari a ne policija ili vojska u hotelima - karantenama za korona virus.

Sigurnosni propusti u hotelima su navedeni kao glavni razlog za drugi val zaraze korona virusom u toj državi, koja je najteže pogođena u zemlji.

Država Viktorija prijavila je u posljednja 24 sata samo jedan smrtni slučaj od korona virusa a i broj novih slučajeva zaraze u Melbourneu, glavnom gradu Australije, nastavlja padati.

S jednim novim smrtnim slučajem ukupan broj umrlih u toj državi je 782, a u cijeloj Australiji 870.

Danas, 26. rujna, prijavljeno je 12 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok je 14-dnevni prosjek zaraze u Melbourneu ponovo pao na 23,6.

Građani Melbournea koji su pod mjerama izolacije više od mjesec dana čekaju ublažavanje restrikcija u ponedjeljak, 28. rujna. Očekuje se da će to uključiti postupno vraćanje u škole za neke đake i dozvoljena okupljanja napolju do pet ljudi iz dva kućanstva.

Mikakos je ranije danas izdala saopćenje potvrđujući ostavku, samo dan nakon što je premijer države Viktorije Daniel Andrews svjedočio u istrazi oko hotela za karantenu i ukazao na njenu djelomičnu krivicu zbog njezine uloge u ovom programu karantena.

"Razočarana sam što je nastojalo da se podrije moj integritet", napisala je ona u saopćenju. "Nikad nisam izbjegavala odgovornost", dodala je i rekla da također planirala dati ostavku u parlamentu Viktorije.

Ona izgleda preuzima odgovornost kada nitko drugi nije htio, navodi AP.

Nakon šest tjedana saslušanja u istrazi o hotelima za karantenu i dalje se ne zna tko je donio odluku da se koriste čuvari umjesto policije ili vojske, koji su korišteni u drugim australskim državama za tu svrhu.

XS
SM
MD
LG