Dostupni linkovi

Međunarodna zajednica pozdravila usvajanje Revidirane stragije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH


Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u BiH, u zajedničkom saopštenju pozdravili su usvajanje odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VMBiH) o usvajanju Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH.

„Usvajanje Revidirane strategije važan je korak ka postizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina i smanjenju stope nekažnjivosti, kao i ključni uslov istaknut u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU.) Tražeći zajednički jezik za veće dobro, bosanskohercegovački političari pokazali su da mogu napraviti bitne korake naprijed kako bi ispunili očekivanja građana za pravednije društvo, koje je čvrsto na putu za članstvo u EU“ stoji u saopštenju.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na vanrednoj sjednici 24. septembra Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, na čije usvajanje se čekalo dvije godine, a koja je prijedlog Ministarstva pravde BiH.

Nakon 25 godina ima više od 600 neriješenih predmeta za ratne zločine.

Prema podacima OSCE-a, koja je izradila Mapu procesuiranih ratnih zločina u BiH, pred sudovima u BiH do 31. decembra 2018. godine ukupno je procesuirano 496 slučajeva ratnih zločina.

U saopštenju se između ostalog navodi kako će usvajanje Revidirane strategije pomoći da se ubrza procesuiranje predmeta ratnih zločina kroz preciznije kriterije za raspodjelu predmeta na odgovarajući nivo.

„U skladu s Revidiranom strategijom, Tužilaštvo BiH treba se isključivo posvetiti radu na najsloženijm predmetima koji obuhvataju navode o genocidu i zločinima protiv čovječnosti, i na one koji uključuju komandnu odgovornost za takve zločine“ stoji u saopštenju

Usvajanje strategije pozdravio je putem Twitter naloga i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

„Dvadeset i pet godina nakon okončanja konflikta, krajnje je vrijeme za borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločinaca. Svi počinitelji moraju odgovarati za svoje zločine i sve žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu“, stoji u objavi.

U zajedničkom saopštenju predstavnika međunarodne zajednice navedeno je i kako manje složeni predmeti treba da budu upućeni na rješavanje entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, u cilju njihovog procesuiranja u najkraćem mogućem roku, a u skladu sa nalazima nedavno objavljenog izvještaja sutkinje Joanne Korner.

Korner, nekadašnja viša tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, već nekoliko godina po nalogu OSCE-a u BiH radi izvještaje o procesuiranju predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

U posljednjem, objavljenom 16. septembra, putem video linka, navedeno je kako „Tužilaštvo Bosne i Herecegovine nije napravilo napredak u radu na predmetima ratnih zločina“.

Zaključeno je da je Tužilaštvo BiH ispoštovalo samo četiri od ukupno 32 preporuke koje je Korner iznijela u svom prethodnom izvještaju iz 2016. godine.

Rečeno je i kako će zvaničnici ovih organizacija pažljivo pratiti provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina i nastaviti pružati podršku pravosudnim institucijama u njihovim naporima u postizanju pravde za žrtve.

XS
SM
MD
LG