Dostupni linkovi

Izvještaj o procesuiranju ratnih zločina u BiH: Ubrzati rad na predmetima


Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec (L), sutkinja Joanna Korner iz Velike Britanije i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Matt Field; Sarajevo, 29. januara 2020. godine
Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec (L), sutkinja Joanna Korner iz Velike Britanije i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Matt Field; Sarajevo, 29. januara 2020. godine

Misija Organizacija za evropsku bezbjednost i suradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini (BiH) je u srijedu 16. septembra putem video linka predstavila izvještaj Joanne Korner, nekadašnje više tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, o procesuiranju predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo Bosne i Herecegovine nije napravilo napredak u radu na predmetima ratnih zločina, zaključila je britanska sutkinja Joanna Korner tokom predstavljanja izvještaja "Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na nivou BiH".

Izvještaj je urađen s ciljem iznošenja zapažanja o nivou provedbe preporuka predstavljenih u Izvještaju sutkinje Korner o procesuiranju ratnih zločina iz 2016. godine.

Zaključeno je da je Tužilaštvo BiH ispoštovalo samo četiri od ukupno 32 preporuke koje je Korner iznijela u svom prethodnom izvještaju iz 2016. godine.

Ponovo je istaknuta važnost ubrzavanja rada na neriješenim predmetima, jer i nakon 25 godina ima više od 600 neriješenih predmeta za ratne zločine.

Sutkinja Korner je izjavila da je u interesu svih, naročito javnosti, da oni koji su počinili ratne zločine budu privedeni pravdi i osuđeni što je prije moguće.

"Oni koji su naredili i oni koji nisu spriječili ratne zločine su oni na koje se treba fokusirati Tužilaštvo i Sud BiH. To ne znači da direktni počinioci trebaju izbjeći pravdu", rekla je Korner.

Ona je navela da je pandemija virusa korona ukazala na važnost preporuka koje su date, a to je da se poveća nivo i tempo rada na predmetima ratnih zločina.

"U svakoj državi je proces postizanja pravde odgođen na način na koji niko nije predvidio, tako da je zaista od velike važnosti da se predmeti ratnih zločina u BiH dovedu do svog rješenja prije 2023. godine", istakla je Korner.

Iako je do kraja 2019. godine pravosuđe Bosne i Hercegovine ostvarilo napredak i uhvatilo se u koštac s neriješenim predmetima ratnih zločina završivši rad u više od 570 postupaka koji su obuvatili više od 870 optuženih, današnji izvješta ukazuje na jasan prostor za unaprjeđenje rada Tužilaštva BiH, ocjenila je šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec.

„Da bih to ilustrovala, osvrnuću se na smanjenje broja neriješenih predmeta koji trenutno uključuju više od 4.800 potencijalno osumnjičenih i 481 predmet s poznatim osumnjičenim osobama. Da bi se smanjio broj predmeta postoji potreba da se manji složeni predmeti prebace na entitetske nivo bez daljeg odlaganja. Samo to će omogućiti Tužilaštvu BiH da se fokusira na najsloženije predmete, koji uključuju počinioce najvišeg ranga“, istakla je Kavalec

Britanski ambasador u BiH Matt Field rekao je da ovaj izvještaj dolazi u veoma važnom trenutku jer, kako je rekao, u BiH ima 600 neriješenih slučajeva i 4.500 osumnjičenih. Kako bi se ovaj proces ubrzao i unaprijedio naglasio je i važnost da Vijeće ministara BiH što prije odobri revidiranu državnu Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG