Dostupni linkovi

Uhapšen predsjednik Udruženja ratnih veterana OVK


Snage EULEX-a izvode Husnija Gucatija u Prištini, 25. septembar 2020.
Snage EULEX-a izvode Husnija Gucatija u Prištini, 25. septembar 2020.

Advokat Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Tom Gaši, potvrdio je putem Facebook-a da su pripadnici EULEX-a uhapsili Husni Gucatija, predsednika ovog Udruženja.

Kako je dodao, Gucati ce biti prebačen za Hag, dok se pretres ovog Udruženja nastavlja. Za sada nije poznato zašto je Gucati uhapšen.

Advokat Tom Gaši izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je malo verovatno da se to tiče ratnih zločina, zato što do sada nikada nije bio isptivan.

"Na osnovu odluke koju smo dobili, moguće je da je uhapšn za ono što sud smatra ometanjem pravde".

Ranije je saopšteno da se pripadnici misije Evropske unije za vladavinu zakona na Kosovu (EULEX) nalaze se u kancelarijama Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova.

Po rečima sekretara ovog Udruženja, Fatona Kljinakua (Klinaku) vrše pretres i za sada nema hapšenja.

Ovo se dešava dan nakon što je jedan od osnivača OVK-a, Salih Mustafa uhapšen i transportovan za Hag nakon što je protiv njega potvrđena optužnica specijalizovanog tužioca u Hagu. Ovo je prva potvrđena optužnica pred ovom kosovskom institucijom.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, kosovska institucija formirana na insistiranje međunarodne zajednice, bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Poslednjih nedelja, Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova je u tri navrata saopštavalo da im anonimna osoba dostavlja na „hiljade dosijea sa imenima svedoka i njihovim adresama“.

Autentičnost tih dokumenata nije potvrđena, dok je tužilaštvo u Hagu pokrenulo istragu o tome i nakon svake objave, konfiskovalo dokumente u uredu ovog udruženja.

U međuvremenu, Specijalizovano tužilaštvo je u utorak (22. septembra) saopštilo da se Udruženje ratnih veterana više puta upustilo u aktivnosti koje su usmerene na “miniranje dolične primene pravde”.

Potvrdili su da je to tužilaštvo posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivično delo deljenja informacija, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

XS
SM
MD
LG