Dostupni linkovi

Njemačka donirala Graničnoj policiji BiH opremu u vrijednosti od 850 hiljada eura


Njemačka je donirala 10 transportnih vozila, uređaj za provjeru dokumenata i baterijske svjetiljke, te detektore i endoskope
Njemačka je donirala 10 transportnih vozila, uređaj za provjeru dokumenata i baterijske svjetiljke, te detektore i endoskope

Savezna Republika Njemačka donirala je u četvrtak Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine (GP BiH) opremu u vrijednosti od oko 850.000 eura.

Riječ je o donaciji 10 transportnih vozila za operativni rad Granične policije BiH, uređaju za provjeru dokumenata i baterijskih svjetiljki, te detektora i endoskopa.

Ugovor su potpisali direktor Granične policije BiH Zoran Galić i ambasadorica Savezne Republike (SR) Njemačke u BiH Margret Uebber, a primopredaji je prisustvova i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.

Direktor GP BiH, Zoran Galić se zahvalio na donaciji rekavši da se samo "značajnim ulaganjem u infrastrukturu i specijalističku opremu Graničnu policiju BiH dovodimo u poziciju da možemo pratiti primjenu modernih praksi zemalja Zapadne Evrope".

On je također naglasio kako od osnivanja GP BiH Njemačka prati njen radi i donira opremu sukladno potrebama te agencije koja se može svakodnevno koristit.

"Ova oprema će se koristiti za nadzor granice, što će svakako doprinijeti i u borbi s nezakonitim migracijama", napomenuo je Galić.

Ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić je naglasio kako će donirana oprema SR Njemačke pomoći u podizanju kvaliteta kontrole državne granice kao i jačanju sigurnosti građana BiH.

Njemačka ambasadorica Margret Uebber je najavila nastavak saradnje kada je u pitanju nabavka opreme za GP BiH i istakla da je njemačka Savezna policija već godinama pouzdan partner Graničnoj policiji BiH.

"Od 2000. godine Savezna Republika Njemačka pruža pomoć u vidu usavršavanja i opreme za Graničnu policiju BIH; samo u protekle tri godine stavljeno je oko 3,7 miliona eura na raspolaganje", saopšteno je iz ambasade SR Njemačke u BiH.

Napominje se također kako se ambasadorica Uebber "istovremeno nada da će se politički akteri u BiH što je prije moguće okupiti kako bi odlučno odgovorili na trenutno najvažnija migrantsko-politička pitanja", te da Bosna i Hercegovina za međunarodnu zajednicu "i dalje predstavlja važnog partnera za saradnju u savladavanju ilegalne migracije".

Donacija je realizovana u sklopu bilateralne suradnje SR Njemačke i Granične policije BiH.

XS
SM
MD
LG