Dostupni linkovi

Granična policija BiH: Sve veći broj nezakonitih pokušaja prelaska granice


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Svakim danom je sve veći broj nezakonitih pokušaja prelaska državne granice Bosne i Hercegovine (BiH), navedeno je iz Granične policije BiH na videokonferenciji čelnika graničnih službi Europske unije (EU) i balkanskih zemalja, kao i Europola i Frontexa, koja je održana 12. augusta na temu "Zapadni Balkan kao tranzitna regija".

"Migrantska kriza je globalni problem, a svakim danom je sve veći broj nezakonitih pokušaja prelaska državne granice. Granična policija BiH preraspoređuje kadrovske kapacitete te angažira policijske službenike iz drugih policijskih agencija na dijelove granice gdje je najveći migracijski pritisak te obavlja pojačan nadzor državne granice", rečeno je u Graničnoj policiji BiH.

Konferencija je održana u organizaciji njemačkog predsjedateljstva Vijećem EU-a i predsjednika Sjedišta Savezne policije dr. Dietera Romanna, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Na videokonferenciji su razmijenjeni podaci i informacije u pogledu poduzimanja mjera u vezi s nezakonitima migracijama i učinkovitije zaštite državnih granica.

Razgovarano je o sveobuhvatnom integriranom pristupu i razvijanju zajedničkih operativnih rješenja na sprječavanju i suzbijanju nezakonitih migracija.

Graničnu policiju BiH na videokonferenciji je predstavljao zamjenik ravnatelja Fahrudin Halač i pomoćnik ravnatelja za organizaciju i operacije Dragan Kulić.

U prihvatnim kampovima kojima upravlja IOM (Međunarodna organizacija za migracije), na području Unsko-sanskog kantona (USK), je trenutno smješteno blizu 3.600 migranata. Prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova USK van kampova se nalazi više od 3.000 migranata.

Vijeće ministara BiH usvojilo je na sjednici 11. juna pojedinačne informacije Ministarstva bezbjednosti stanju u oblasti migracija u BiH za januar, februar i mart 2020. godini u kojima se navodi da su u prvom kvartalu 2020. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena ukupno 4.444 nezakonita migranta, što predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Tada je prijavljeno ukupno 3.597. migranata.

XS
SM
MD
LG