Dostupni linkovi

Lekari odustali od protesta posle sastanka sa ministrom zdravlja Srbije


Zdravstveni radnik u bolnici u Novom Pazaru, 24. jula 2020.
Zdravstveni radnik u bolnici u Novom Pazaru, 24. jula 2020.

Lekari iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UPK) sastali su se u Beogradu sa ministrom zdravlja Srbije Zlatiborom Lončarom sa zahtevom da država odgovori da li su neki od članova UPK nedavno sa funkcija u zdravstvenim ustanovama smenjeni jer su potpisali peticiju kojom se traži bolja reakcija na epidemiju korona virusa.

Predstavnik udruženja Ujedinjeni protiv kovida Vuk Vučić je prvi susret sa ministrom zdravlja ocenio kao konstruktivan.

"Dogovor je da mi navedemo imena potpisnika apela i sa njima dođemo na razgovor da bismo redefinisali situaciju i videli da li je i ko od naših članova smenjen i zbog čega", rekao je Vučić.

Predstavnici UPK, kako je prenela Radio-televizija Srbije (RTS), saopštili su da su na sastanku dogovoreni koraci u pogledu zahteva UPK, redovni sastanci sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, kao i da se njihova akcija koja je bila najavljena za subotu neće dogoditi "zbog konstruktivnog razgovora i epidemiološke situacije u zemlji".

Zdravstveni radnici ranije su najavili protest u Beogradu za 26. septembar, između ostalog, zbog smena lekara zaposlenih na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) i situaciji u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, gde su sa funkcija sklonjeni potpisnici apela UPK-a.

Vuk Vučić, iz UPK, pre nekoliko dana izjavio je za Televiziju N1 da su slučajevi zastrašivanja i kršenja radnih prava lekara primorali to udruženje da reaguje i da traži hitan sastanak sa Ministarstvom.

Ministar Zlatibor Lončar rekao je za RTS nakon sastanka da neće biti revanšizma prema potpisnicima inicijative UPK i da će se preispitati da li je neko od njih smenjen i zbog čega.

Načelnici dve klinike i jednog instituta na Vojnomedicinskoj akademiji VMA smenjeni su 16. septembra sa svojih funkcija, što je Ministarstvo odbrane Srbije obrazložilo "unutrašnjom reorganizacijom sistema".

"Napad na samo jednog potpisnika UPK je napad na sve, pa ćemo se tako i prema ovoj odluci postaviti. Radi se o daljem urušavanju onoga što je preostalo od zdravstvenog sistema i to ne smemo dozvoliti", saopštili su nakon smene iz UPK.

UPK se ranije usprotivio i smeni doktorke Lejle Ćeranić u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, gde su lekari protestovali sa zahtevom za smenu direktora Meha Mahmutovića upozoravajući na loš rad te ustanove pod njegovim rukovodstvom.

Deo lekara novopazarske bolnice okrenuo je leđa premijerki Ani Brnabić prilikom njene posete 30. juna iz protesta zbog manjka opreme i ljudstva u toj zdravstvenoj ustanovi u jeku drugog talasa epidemije korona virusa u Srbiji.

Inicijativa lekara Ujedinjeni protiv kovida nastala je kroz otvoreno pismo Vladi Srbije kao reakcija na odluke države i nadležnih organa na pandemiju virusa COVID-19 I potpisalo ju je 3.000 lekara.

XS
SM
MD
LG