Dostupni linkovi

Porodice bh. državljana u Siriji traže povratak djece iz kampova


Protest u Sarajevu, 24. septembar
Protest u Sarajevu, 24. septembar

Oko dvadeset članova porodica bosanskohercegovačkih državljana koji su u Siriji, u kampovima i zatvorima u dijelu zemlje koji kontrolira kurdska administracija, protestom u Sarajevu, 24. septembra zatražili su hitnu reakciju bh. vlasti i povratak u Bosnu i Hercegovinu.

Državljani BiH koji su i dalje u Siriji uglavnom su živjeli na teritoriji militantne organizacije tzv. Islamske države.

Mirno okupljanje održano je ispred zgrade državnih institucija, a okupljeni su sa sobom nosili fotografije djece koja su u kampovima u Siriji.

"Hoćemo da vrate djecu. To nam je najbitnije. U Siriji su mi snaha s petero unučadi, dole su od 2013. godine. Previše. U tom kampu je već skoro tri godine", kazao je Šaćir Gostevčić iz Livna, čiji je sin poginuo u Siriji.

"Vape za slobodom", dodao je on.

U Siriji je i kćerka Fatime Galijašević iz Velike Kladuše. Ona je već više od godinu dana u kampu Al-Hol, na sjeveroistoku Sirije.

"Moja kćerka je otišla u Siriju 2014. godine sa svojim mužem Muharemom Dunićem, koji je vraćen u BiH prošle godine i koji je osuđen na tri i pol godine zatvora. Tražim da moje dijete izađe van pošto su jako teški uslovi u kampu. Moja kćerka nema djece, ali uzela je dvoje djece od jedne žene koja je umrla u kampu", kazala je Galijašević.

Okupljeni su održali i sastanak s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, koji ih je informirao o mogućnosti repatrijacije bh. državljana.

"Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu sa svojim nadležnostima čini sve da se što prije osiguraju svi neophodni uslovi za povratak i prihvat bh. državljana iz Sirije, posebno žena i djece", poručio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, nakon današnjeg sastanka sa članovima porodica bh. državljana koji se nalaze u kampovima Al-Hol i Al-Roj u Siriji.

Iz Ministarstva naglašavaju da je proces povratka započetog u decembru prošle godine, zbog pandemije COVID 19 prolongiran.

Ministar Cikotić je naglasio da Ministarstvo sigurnosti BiH u ovoj oblasti sarađuje s partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su iskazale spremnost da pruže pomoć i podršku institucijama BiH.

U dijelu Sirije koji kontrolira kurdska administracija, u zatvorima i kampovima za porodice militanata tzv. Islamske države, i dalje je oko 100 bh. državljana, od čega najviše djece, njih oko 60.

U BiH je prošle godine vraćeno ukupno 26 bh. državljana, jedan u aprilu i 25 u decembru, od čega osam muškaraca koji su procesuirani zbog pridruživanja “Islamskoj državi”, šest žena s 11 djece, te jedno dijete bez roditelja.

XS
SM
MD
LG