Dostupni linkovi

Fabrici: Moramo da radimo na vakcini za koronu


Serbia -- EU ambassador in Serbia Sem Fabrizi in Valjevo, 24 September, 2020

Sem Fabrici (Fabrizi), šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, izjavio je da je zadovoljan što je EU uspela da pomogne zdravstvu Srbije ljudstvom i opremom u borbi protiv korona virusa.

"Drago mi je što vidim da su ovde zaposleni mladi ljudi, većinom žene, koji će kroz ovaj posao steći značajna iskustva", rekao je Fabrici u Valjevu tokom susreta sa pet lekara i pet medicinskih tehničara koji su u projektu EU početkom septembra dobili zaposlenje u tom gradu na zapadu Srbije.

Kako je ponovljeno ovom prilikom, u Srbiji će kroz pomoć EU ove jeseni u zdravstvenim ustanovama na šest meseci biti zaposleno 200 novih radnika.

Fabrici je naveo da, na žalost, korona virus nije nestao.

"Biće među nama još neko vreme i zato moramo vredno da radimo na pronalaženju vakcine", dodao je ambasador.

On je podsetio da je po izbijanju epidemije u martu EU na raspolaganje Srbiji izdvojila 93 miliona evra, od čega je 15 miliona evra bilo kroz hitnu pomoć, a 78 miliona evra za kratkoročni i srednjoročni ekonomski oporavak.

U sklopu toga finansirani su kargo letovi koji su u Srbiju dopremili medicinsku opremu, nabavka medicinskih sredstava, pomoć najugroženijim grupama, kao i angažovanje dodatnog medicinskog i nemedicinskog osoblja.

Sem Fabrici se 24. septembra u Valjevu susreo i sa predstavnicima lokalne samouprave, Opšte bolnice, i lokalnog Zavoda za javno zdravlje sa kojima je razgovarao o epidemiološkoj situaciji u tom gradu i problemima u borbi protiv virusa.

Obišao je i jedno romsko naselje čiji stanovnici su u maju i junu od Evropske unije dobili 500 paketa hrane i sredstava za higijenu.

XS
SM
MD
LG