Dostupni linkovi

Vučić: Srbija nastavlja dijalog u Briselu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će, kako je rekao, Beograd u najboljoj veri nastaviti pregovore sa Prištinom pod okriljem Evropske unije.

"Zajednica srpskih opština je nezaobilazna tema i na tome ćemo insistirati", dodao je Vučić na pitanje da li će biti sastanka u Briselu 28. septembra.

Upitan da li bi Srbiji odgovaralo da Sjedinjene Američke Države preuzmu pregovore Beograda i Prištine, i da li je na sastanku 4. septembra u Vašingtonu bilo reči o tome, predsednik Srbije rekao je da je to veoma kompleksno i teško pitanje na koje još ne bi odgovarao i podsetio da se pregovori odlukom Ujedinjenih nacija vode pod okriljem EU.

Vučić je rekao da Amerika još ne predlaže ništa u vezi sa jezerom Gazivode, da američka strana tek treba da uradi studiju izvodljivosti, i zaključio da je dobro što se govori o podeli resursa.

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti izjavio je 24. septembra da se u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o Zajednici opština sa srpskom većinom jer je taj sporazum zaključen još 2013. godine.

On nije isključio mogućnost da se naredna runda dijaloga Kosova i Srbije u Briselu 28. septembra ne održi, ukoliko zvanični Beograd nastavi da insistira da se pitanje Zajednice ponovo nadje na dnevnom redu.

XS
SM
MD
LG