Dostupni linkovi

Hoti: Kosovo sa Srbijom neće razgovarati o Zajednici opština


Premijer Kosova Avdullah Hoti
Premijer Kosova Avdullah Hoti

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti izjavio je 24. septembra da se u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o Zajednici opština sa srpskom većinom jer je taj sporazum zaključen još 2013. godine.

On nije isključio mogućnost da se naredna runda dijaloga Kosova i Srbije u Briselu 28. septembra ne održi, ukoliko zvanični Beograd nastavi da insistira da se pitanje Zajednice ponovo nadje na dnevnom redu.

"O Zajednici se neće razgovarati jer je to zatvorena tema. Ne znam da li će sastanak biti održan u Briselu, videćemo narednih dana“, rekao je Hoti na konferenciji za novinare u Prištini.

On je istakao da je Kosovo već načinilo kompromis kada je prihvatilo da otpočne dijalog sa Srbijom.

Evropski izvori su 23. septembra za Radio Slobodna Evropa posredno nagovestili da je vrlo moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.

Razlog za ovu neizvesnost je, prema izvorima RSE, "nespremnost zvanične Prištine" da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, kako su se strane ranije dogovorile.

Kosovo i Srbija su obnovili dijalog na političkom nivou posredstvom EU 16. jula nakon dve godine zastoja.

Neke od novih tema koje su pokrenute je pitanje raseljenih i nestalih lica, ekonomska saradnja, međusobna finansijska potraživanja i imovina.

Ponovono je pokrenuto i pitanje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom koja je dogovorena Briselskim sporazum iz 2013. godine.

Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima, odnosno opštim elementima iz 2015. Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom.

XS
SM
MD
LG