Dostupni linkovi

Formirana nova Skupština Crne Gore, bez prisustva Đukanovića


Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, 23. septembar 2020.
Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, 23. septembar 2020.

U Skupštini Crne Gore verifikovani su mandati novog poslaničkog sastava, a u kojoj će parlamentarnu većinu imati tri koalicije predvođene Zdravkom Krivokapićem, Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem.

Konstitutivna sjednica crnogorskog parlamenta počela je intoniranjem državne himne, a ovom činu nije prisustvovao dio poslanika Demokratskog fronta, dok je nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić s ostalim prisutnim poslanicima i gostima ispoštovao državnu himnu.

Konstitutivnoj sjednici nije prisustvovao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, dok su kao gosti prve sjednice 27. saziva bili prisutni predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić, zaštitnik ljudskih prava Siniša Bjeković i predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović.

Nakon verifikacije mandata novog saziva predsjedavajući Miodrag Lekić je između ostalog saopštio da je prvi put došlo do promjene vlasti i mirne primopredaje, najavio da neće biti revanšizma u odnosu na prethodnu vlast, te insistirao na dignitetu i nezavisnosti Skupštine kao institucije.

„Nova vlast ne treba da svoj legitimitet zasniva na negaciji svega što je urađeno prije, što bude konstatovano kao pozitivno. To kao rezultat treba priznati i na tome graditi dalje crnogorsko društvo. Ono što je negativno, a plašim se da je toga bilo više, zahtijeva radikalan diskontinuitet. Dakle, neće biti revanšizma, ali će biti realizacije poglavlja 23 i 24 (poglavlja se odnose na vladavinu prava)“, rekao je Lekić koji predsjedava Parlamentom kao najstariji poslanik.

Na osnovu izbornog rezultata tri koalicije koje su osvojile većinu od 41 mandata od ukupno 81 poslaničkog mjesta danas su zauzeli parlamentarne klupe u koje su poslednjih tri decenije bile rezervisane za Demokratsku partiju socijalista, Mila Đukanovica.

Parlamentarnu većinu čine tri koalicije: „Za budućnost Crne Gore“ predvođena Zdravkom Krivokapićem i Demokratskim frontom koja je osvojila 27 mjesta, koalicija „Mir je naša nacija“ koju predvodi Aleksa Bečić predsjednik Demokratske Crne Gore sa deset mandata i koalicija „Crno na bijelo“ predvođena Građanskim pokretom URA, Dritana Abazovića sa četiri poslanička mjesta.

Dojučerašnja vladajuća Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojila je 30 mandata, njegov koalicijiski partner Socijaldemokrate Ivana Brajovića tri, Bošnjačka stranka takođe tri mandata.

Dvije koalicije partija Albanaca po jedno poslaničko mjesto i od prije pet godina opoziciona Socijaldemokratska partija dva mandata.

Održavanju konstitutivne sjednice Skupštine prethodio je pokušaj dogovora predstavnika tri koalicije i lidera političkih subjekata, nove parlamentarne većine, o mandataru za sastav Vlade i podjeli resora.

Pregovori koji su održani 22. septembra, u manastiru Ostrog uz posredništvo mitropolita Srpske pravoslavne crkve, Amfilohija i episkopa Joanikija, prema tvrdnjama više učesnika završeni su bez rezultata.

Od okončanja izbornog procesa lideri tri koalicije Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović u javnosti su izašli sa dva sporazuma, koji govore o principima za formiranje buduće Vlade Crne Gore.

Ključni principi su: da nema promjene spoljnopolitičkog kursa Crne Gore, da nema izmjena državnih simbola, da će Vladu činiti stručnjaci bez obzira na njihovu političku, vjersku ili nacionalnu pripadnost, te depolitizacija ključnih institucija u cilju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije kao jedan od najvažnijih elemenata za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG