Dostupni linkovi

Crna Gora: Lideri opozicionih koalicija dogovorili principe nove vlasti


 Koalicija, "Za budućnost Crne Gore“,
 Koalicija, "Za budućnost Crne Gore“,

Na sastanaku opozicionih lidera koalicija, "Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“, Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, koje su osvojile većinu u crnogorskom parlamentuna izborima 30. avgusta , dogovoreni su principi na kojima ce počivati buduća vlast.

Prvi princip koji je usaglašen jeste da će "nova, demokratska vlast, odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze."

Drugo, da će nova demokratska vlast realizovati sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji.

Treće, da će nova vlast, biti ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost.

Zatim, "nova vlast će u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primjeni zakona, uz izmjene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovijesti", navodi se u saopštenju.

Inače, ovaj Zakon, usvojen krajem 2019. godine, izazvao je otvoreni sukob između državnih institucija i Srpske pravoslavne crkve.

Najsporniji dio Zakona, čije izmjene SPC traži, odnosi se na imovinu vjerskih zajednica. Naime, usvojenim zakonom je propisano "da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina".

Opozicioni lideri su kazali i da “pružaju ruke predstavnicima manjinskih naroda sa željom da zajednički grade ljepšu i prosperitetniju budućnost Crne Gore“.

Državna izborna komisija (DIK) objavila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta, na osnovu kojih su tri opozicione koalicije osvojile natpolovični broj mjesta u narednom sazivu Skupštine Crne Gore.

Od 81 parlamentarnog mjesta, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića je sa manjinskim strankama i tradicionalnim partnerima osvojila 40 mjesta, dok su tri opozicione partije osvojila 41 mandat.

XS
SM
MD
LG