Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Policija prijavila nasilje 20 dana nakon pokušaja ubistva u Novom Sadu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Policijska uprava u Novom Sadu podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu (OJT) krivičnu prijavu protiv Ivana Kontića zbog nanošenja teških telesnih povreda M.M. u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu 20 dana nakon napada.

Prijava je, prema navodima Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Novom Sadu, upućenim Radiju Slobodna Evropa, podnesena 12. septembra, a brutalni napad Kontića na mladića M.M. dogodio se 24. avgusta.

Prijava koincidira sa snimkom napada sa nadzornih kamera u obližnjim objektima koji se 11. septembra pojavio na društvenim mrežama i pojedinim medijima.

Direktor policije Vladimir Rebić je 20. septembra za Televiziju Prva izjavio da je policijska prijava nadležnom tužiocu bila „apsolutno blagovremena" i dodao da je tužilaštvo prvo okvalifikovalo krivično delo kao nanošenje teške telesne povrede.

Rebić je naveo da je u slučaju brutalnog prebijanja mladića u Novom Sadu policija obavila sve potrebne procedure, ali da je to "moglo brže" i dodao da su utvrđeni propusti određenih policijskih službenika na nižem nivou.

Izjavio je da nije zadovoljan kako je policija vodila taj slučaj i da "taj ko je grešio mora da odgovara", ali da nije bilo "sistemske opstrukcije" sa višeg nivoa.

Rebić je rekao da policija trenutno nema podatke o lokaciji Ivana Kontića, da on nije u Srbiji, ali da je MUP u kontaktu sa policijama u zemljama u okruženju.

Naknadno je, kako je navelo za RSE, Više javno tužilaštvo 15. septembra proširilo istragu protiv O. L. i L. V. koji su uhapšeni i kojima je određen pritvor u trajanju do 30. dana, da ne bi sa slobode uticali na svedoke.

Prvi je osumnjičen za učešće u tuči, a drugi zbog pomaganja Ivanu Kontiću nakon izvršenog pokušaja ubistva.

Više javno tužilaštvo je, navodi se u odgovoru RSE, prva saznanja o događaju u Novom Sadu dobilo 2. septembra, kada im je branilac oštećenog podneo krivičnu prijavu protiv Kontića, kao i I. K. i O. L. zbog pokušaja teškog ubistva u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo je postupilo prema prijavi, te je „imajući u vidu njenu sadržinu, priloge i lekarski izveštaj, krivična prijava dostavljena na nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu zbog krivičnog dela teška telesna povreda", naveli su iz Tužilaštva za RSE.

S obzirom na to da prvoosumnjičeni Ivan Kontić nije dostupan pravosudnim organima Srbije, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu mu je odredio pritvor i naredio izdavanje poternice za njim, navodi se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu Radiju Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG