Dostupni linkovi

Grenell u delegaciji Vlade SAD koja dolazi u Prištinu i Beograd


Richard Grenell

Delegacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom (Boehler) u poseti je od 20. do 25. septembra Grčkoj, Kosovu, Srbiji i Jerusalimu radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, saopšteno je iz DFC-a.

Osim Belera, u delegaciji SAD biće i specijalni predstavnik za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik (Bonnie Glick), predsednica izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberli Rid (Kimberly Reed) i drugi visoki američki zvaničnici iz Odeljenja za energetiku i trgovinu.

Kako se navodi u saopštenju DFC-a, delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora.

U saopštenju se navodi da poseta američke delegacije dolazi nakon "istorijskog" sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa koji su 15. septembra u Vašingtonu potpisali Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein i sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, potpisanog 4. septembra u Beloj kući.

"DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu", navodi se u saopštenju i podseća da su DFC i EKSIM nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju važnih projekata "identifikovanih sporazumima od 4. septembra".

Dodaje se da će tokom posete proceniti i mogućnosti za proširenje investicija u regionu radi unapređenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku.

Delegacija će unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG