Dostupni linkovi

SAD vratile sankcije Iranu uprkos protivljenju saveznika


Državni sekretar SAD Mike Pompeo

Sjedinjene Američke Države (SAD) ponovo su jednostrano uvele sve sankcije Ujedinjenih nacija (UN) protiv Irana, uprkos protivljenju najbližih evropskih saveznika i neizvesnosti oko njihovog uticaja.

Državni sekretar SAD Majk (Mike) Pompeo najavio je 19. septembra vraćanje sankcija UN-a Iranu i američku akciju protiv prekršilaca.

"Ako države članice UN ne ispune svoje obaveze u sprovođenju sankcija, Sjedinjene Države su spremne da nametnu posledice za te propuste i da osiguraju da Iran ne ubira blagodeti aktivnosti zabranjenih od strane UN", rekao je Pompeo.

Kao reakciju na ovaj potez SAD, Iran je 20. septembra pozvao ostatak sveta da se ujedini protiv "bezobzirnih postupaka" Vašingtona.

"Očekujemo da će se međunarodna zajednica i sve zemlje sveta suprotstaviti nepromišljenim postupcima režima u Beloj kući i govoriti kao jedan glas", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Saeed Khatibzadeh na konferenciji za novinare u Teheranu.

Američki potez mogao bi izazvati veći sukob u Ujedinjenim nacijama, gde se Vašington nalazi u sve većoj izolaciji usred tenzija sa Iranom i ostalim stranama potpisnicama nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Savet bezbednosti UN uveo je Iranu sankcije na naoružanje 2007. godine.

One bi trebalo da budu ukinute 18. oktobra, kako je predviđeno nuklearnim sporazumom između Irana, Rusije, Kine, Nemačke, Velike Britanije i SAD postignutim 2015. godine.

Tramp je 2018. godine SAD jednostrano povukao iz sporazuma, nazivajući ga "najgorim sporazumom ikada".

SAD su u avgustu ove godine već pokušale da produže sankcije UN Iranu, ali bez uspeha.

Uoči američke najave, Britanija, Francuska i Nemačka su u pismu Savetu bezbednosti UN saopštile da će se ublažavanje međunarodnih sankcija Iranu nastaviti i posle 20. septembra.

XS
SM
MD
LG