Dostupni linkovi

Komitet za zaštitu novinara: Vlasti Srbije više da se posvete slobodi medija


"Sudski proces koji se odvija u slučaju novinara Milana Jovanovića, kao i ukidanje prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, pokazatelji su stanja medijskih sloboda u Srbiji", izjavila je u intervjuu za Glas Amerike Gulnoza Said, programska koordinatorka za Evropu i centralnu Aziju njujorške nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara.

Said je rekla da ta dva slučaja dokazuju da se, kako je ukazala, u Srbiji sužava polje za slobodno delovanje medija.

"Mislim da je za srpske vlasti na lokalnom i višim nivoima važno da istaknu punu posvećenost poštovanja prava novinara da slobodno izveštavaju. Kao i da se postaraju da se počinioci zločina, u ovom slučaju osobe koje su naredile i sprovele paljevinu, budu kažnjeni - zanemarujući funkcije koje obavljaju na lokalnom ili nacionalnom nivou", izjavila je Said.

Dugogodišnja novinarka aludira na suđenje Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku beogradske opštine Grocka i nekadašnjem funkcioneru vladajuće Srpske napredne stranke, kome se sudi pod sumnjom da je naredio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

"Slučaj Milana Jovanovića pratimo od početka. Reč je o novinaru veteranu, koji je radio veoma važan posao izveštavajući o korupciji na lokalnom nivou. To što mu se dogodilo je izuzetno potresno. Sećam se fotografija njegove kuće koja je praktično izgorela do temelja. Angažovali smo se i bili jedna od organizacija koja mu je pružila pomoć", kaže Gulnoza Said.

Ona istovremeno, ukazuje i na nedavnu odluku Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kojom je četvoro bivših pripadnika Službe državne bezbednosti za taj zločin bilo osuđeno na ukupnu zatvorsku kaznu u trajanju od 100 godina. Sud je odluku obrazložio bitnim povredama odredbi krivičnog postupka - odnosno uvođenjem nepoznate osobe kao počinioca ubistva.

Predstavnica Komiteta za zaštitu novinara navodi i da je Srbija jedna od zemalja Balkana za koju smatrajau da je stanje u njoj zabrinjavajuće.

"Želeli bismo da vidimo više posvećenosti srpskih vlasti slobodi medija i poštovanju ljudskih prava uopšte. Međutim, uvideli smo poslednjih godina njihove pokušaje da ućutkaju nezavisne medije i novinare koji kritički izveštavaju. To je zabrinjavajuće“, rekla je Said dodajući da se i dalje nadam da će Srbija nastaviti proces liberalizacije i demokratizacije, jer je, kako podseća, Srbija zemlja koja teži pridruživanju Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG