Dostupni linkovi

Eksperti Srbije i Kosova danas o finansijskim potraživanjima, o Zajednici na narednom sastanku


Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano potvrdio je da su se Srbija i Kosovo složile da se danas ne raspravlja o “aranžmanima nevećinske zajednice na Kosovu” već o ostalim temama koje su lideri otvorili na poslednjem sastanku.

“Budući da su ove teme veoma složene, obe strane su se složile da danas posvete ceo sastanak zajedničkim finansijskim zahtevima i imovini”, istakao je novinarima Stano dodajući da će se “u narednim danima” stručnjaci ponovo sastati kako bi nastavili sa raspravom koja se tiče pitanja vezanih za nevećinske zajednice na Kosovu.

U okviru teme koja se tiče aranžmana nevećinske zajednice, koja je otvorena na sastanku lidera 7. septembra, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je pokrenuo pitanje formiranja Zajednice Srpskih Opština na Kosovu.

Iako je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak nagovestio da će se odvojiti teme, srpska strana je u sredu najavila da će pokrenuti raspravu oko ZSO na današnjem sastanku.

Upitan oko evropskog stava što se tiče ovog sporazuma, koji je, podsetimo,
postignut 2013. a potpisan 2015. godine, Peter Stano je poručio zvaničnoj Prištini da treba da ispoštuje preuzete obaveze.

“Ovaj sporazum je zaključen u dobroj volji i nikada nije otkazan. Ovaj sporazum je ratifikovan sa dvotrećinskom većinom u skupštini i time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj dogovor”, podvukao je Stano.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je prošle nedelje izjavio da zvanična Priština ne želi da odstupi od dogovora koji je već potignut već da nastoji da i ovo pitanje obuhvati u konačni sporazum koji bi se trebao postići između strana u dijalogu koji posreduje Evropska unija.

Hoti i Vučić će se ponovo sastati u Briselu 28. septembra kako bi održali jos jednu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou.

XS
SM
MD
LG