Dostupni linkovi

Komšić o Dodikovoj posjeti Zagrebu: Nikad se neće ostvariti dogovor iz Karađorđeva


Željko Komšić
Željko Komšić

Dodik u privatnu posjetu zvaničnicima Republike Hrvatske, donosi poruku koja je ujedno i cilj njegove politike, da entitet Republika Srpska (RS) i Srbija budu jedna država, navodi se u saopštenju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željka Komšića povodom posjete Zagrebu člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

"Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta poruka biti primljena, sa odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo šta nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević (Slobodan, nekadašnji predsjednik Savezne Republike Jugoslavije i Srbije, prim. red.) i Tuđman (Franjo, nekadašnji predsjednik Hrvatske, prim. red.) u Karađorđevu zamislili", navodi Komšić.

Kako je saopšteno iz Dodikovog kabineta, on će se sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, a potom i predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem, susresti danas poslijepodne, 16. septembra.

Prethodno je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio da posjeta i sastanci Dodika sa zvaničnicima Hrvatske "nemaju bilo kakve veze sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine".

"Riječ je o privatnoj posjeti koju je prihvatio zvanični Zagreb, ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti", poručio je Džaferović u objavi na društvenim mrežama.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik će posjetu Republici Hrvatskoj početi sastankom sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

XS
SM
MD
LG